forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Stypendium żywieniowe i mieszkaniowe
Autor Wiadomość
spilett 

Wydział: IE
Wysłany: 2010-08-16, 12:42   

Dzięki, uspokoiliście mnie :)

MrDave

Wydział: ZF
Wysłany: 2010-08-16, 17:22   

tak przy okazji ... można dostać zaświadczenie o zarobkach jeśli nie posiada się NIP-u ? Bo nie wiem czy sie wybrać do US , czy tylko rodziców posłać .

kakina 

Wydział: NE
Wysłany: 2010-08-16, 18:48   

z tego co wiem nie dostaniesz żadnego zaświadczenia z US jak nie masz NIPu

dead kenny 

Wysłany: 2010-08-16, 21:51   

To zależy od ludzi w urzędzie. Np. u mnie babka powiedziała, że oni patrzą już na przepisy, które wejdą od przyszłego roku, w których stoi, że osoba fizyczna legitymuje się peselem, a NIP będzie przydzielany tylko przedsiębiorstwom.

spilett 

Wysłany: 2010-08-17, 09:21   

No pewnie że można bez NIPu, ja dostałam zaświadczenie bez problemu po wypełnieniu podania (do wzięcia w Urzędzie). Teraz jeszcze muszę sobie konto w banku założyć i mogę składać papierki ;D

kakina 

Wysłany: 2010-08-17, 10:10   

dead kenny napisał/a:
To zależy od ludzi w urzędzie. Np. u mnie babka powiedziała, że oni patrzą już na przepisy, które wejdą od przyszłego roku, w których stoi, że osoba fizyczna legitymuje się peselem, a NIP będzie przydzielany tylko przedsiębiorstwom.
a widzisz tego już nie wiedziałam ;/ no ja mam NIP ale żeby mi wystawili brak dochodów to chcą żeby pita im zanieść ;/ zerowego...heh

kaska1112 

Wysłany: 2010-08-17, 10:24   

właśnie, ja dostałam zaświadczenie o niefigurowaniu w ewidencji podatników Urzędu, chyba nie ma siły, żeby dostać coś innego... :S

dead kenny 

Wysłany: 2010-08-17, 14:24   

Cytat:
właśnie, ja dostałam zaświadczenie o niefigurowaniu w ewidencji podatników Urzędu

No ja dostanę to samo. Ale powinni to uznać, bo póki co jest to dowód na brak dochodów.

MrDave

Wysłany: 2010-08-23, 19:20   

kaska1112 napisał/a:
właśnie, ja dostałam zaświadczenie o niefigurowaniu w ewidencji podatników Urzędu, chyba nie ma siły, żeby dostać coś innego... :S

Dzisiaj złożyłem wniosek o takie zaświadczenie.Mam nadzieję ,że nie potrzebuje dodatkowo zaświadczenia o niefigurowaniu w rejestrze osób prowadzących DG ... bo przyjdzie mi drugi raz do US jechać :)

spilett 

Wysłany: 2010-08-23, 19:39   

Niestety, dziś właśnie się dowiedziałam ze potrzebne jest także zaświadczenie z Urzędu Miasta i Gminy o tym, że rodzice nie mają gospodarstwa rolnego. Trochę to chore, ale trzeba jechać i po takie dziadostwo.

MrDave

Wysłany: 2010-08-23, 21:54   

Cytat:
w przypadku kiedy rodzina utrzymuje się z gospodarstwa rolnego załącza się zaświadczenie właściwego organu gminy o wielkości gospodarstwa rolnego ...

Czyli jeśli się w ten sposób nie utrzymuje to nie musisz nic załączać , przynajmniej ja tak to rozumiem .

kaska1112 

Wysłany: 2010-08-24, 11:21   

MrDave napisał/a:
Cytat:
w przypadku kiedy rodzina utrzymuje się z gospodarstwa rolnego załącza się zaświadczenie właściwego organu gminy o wielkości gospodarstwa rolnego ...

Czyli jeśli się w ten sposób nie utrzymuje to nie musisz nic załączać , przynajmniej ja tak to rozumiem .

Z tym utrzymywaniem się z gosp. rolnego to głupia sprawa... Nie wiem, czy czasem utrzymywanie się, nie oznacza po prostu posiadanie. Wybrałam coś takiego, ale już nie pamiętam dokładnie:/ Jeśli rodzice mają cokolwiek to musisz wybrać z gminy ile macie ziemi i tam od razu obliczą ile jest z tego hektarów przeliczeniowych, potem znowu obliczasz z GSU, czy czegoś tam, ile w tym roku jest wart taki hektar (to wychodzi ustawa 27 września każdego roku o tej kwocie, czyli nas obowiązuje jeszcze ta z 2008r. chyba) i to się dodaje do tego dochodu, co wybierałe/aś z US:) trochę to zawiłe, ale jakoś tak to załatwiłam:) sama zbieram jeszcze te papierki:/:/

spilett 

Wysłany: 2010-08-24, 19:35   

U mnie nic nie ma, żadnego gospodarstwa i dlatego myślałam że nie trzeba nic takiego, czytałam ten regulamin nieraz dla pewności, a tu mi babka w DDS nagle wyskakuje, że mam coś takiego donieść ;/ Chore to jest.

kakina 

Wysłany: 2010-09-13, 09:05   

Halo ludzie kto już złożył te dokumenty? jak będę miała coś źle wypełnione to mi powiedzą czy już nic nie da się zrobić?

Jaina 

Wysłany: 2010-09-15, 10:57   

Przy składaniu dokumentów babka sprawdza je przy Tobie. Większe błędy od razu zaznacza i każe poprawić. Co do błędów w ewentualnym wyliczeniu dochodu, to pewnie dzwonią. W końcu po coś trzeba podać swój numer telefonu.

Odpowiedz do tematu