forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
akademik itp.
Autor Wiadomość
Beeef 

Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2010-05-20, 16:24   akademik itp.

Do kiedy i gdzie składa się podanie o akademik,na jakiej ulicy mieści się ślężak i przegubowiec,jak daleko są od uniwersytetu,jak dużo trzeba mieć pieniedzy na miesiąc,żeby na wszystko starczyło tzn.akademik,wyżywienie,jakieś piwo itp.skąd zwykle bierzecie pieniądze.Z góry dziękuję za odpowiedż.

anka1892 

Wydział: NE
Wysłany: 2010-05-20, 16:54   

ja napisze tylko tyle, że obydwa akademiki są na przeciwko kampusu UE, czyli wystarczy przejść przez pasy ;p podania składa się w D.S. Ślężak zapewne...

magda91 

Wydział: ZF
Wysłany: 2010-06-27, 09:01   

Zaznaczam z góry iż przeczytałam co świeższe wątki dot.akademików, sporo czasu mi to zajęło, i chciałabym uzyskać odpowiedzi na kilka pytań. Będę bardzo wdzięczna za odzew!

1. Dlaczego mowa jest tu tylko o DS Przegubowiec i Ślężak, skoro na stronie UE pisze:
Domy Studenckie
• Dom Studencki "Przegubowiec"
• Hotel Asystenta "Klasztor"
• Dom Studencki "Lubczyk"
• Dom Studencki "Pensjonat"
• Dom Studencki "Depozyt"
• Dom Studencki "Ślężak"

2. Pisze jedynie o dwójkach/trójkach, więc rozumiem, że mieszkanie w pojedynkę w DS jest niemożliwe?

3. Jest w akademiku do dyspozycji jakiś np. odkurzacz, bo pokoje sprząta się, rozumiem, samemu.

4. Czy jest do dyspozycji jakaś suszarnia, gdzie by mokre ciuchy rozwiesić?

5. Czy w pokojach w Przegubie nad umywalką są lustra? A jeśli chodzi o łazienki-łazienki: w Przegubie prysznice i WCty są osobno, ale w modułowej łazience w Ślężaku też tak, czy w jednym pomieszczeniu i to i to?

6 Czy to jest tak jak w krążących "mitach", że akademik to wieczna impreza, równa się ciągle jest szum, czy jednak bywa tak, że jest cisza, i można się spokojnie pouczyć? Cenię sobie życie imprezowe w czasie wolnym, acz jako osoba ambitna stawiam na równie ważnej pozycji edukację :> Ale, proszę o w miarę poważną odpowiedź ;)

7. Trochę się pogubiłam, więc czy dobrze myślę: Najpierw zgłasza się podanie, gdzie w uwagach dopisuje się ew. preferowany akademik, a nie wymagania dotyczące pokoju, i gdy jest już lista "przyjętych", wtedy dopiero szuka się jakiejś osoby coby współlokatorem być chciała, z nią przyjeżdża się meldowac, i dopiero wówczas dobiera się pokój - na zasadzie kto pierwszy ten lepszy.

8. Takie może nietypowe pytanie, ale z ciekawości: Mniej więcej jaki procent ogółu studentów UE zamieszkuje w akademikach?

Yay, nieco się tych pytań nazbierało. Acz mam nadzieję, iż ktoś zechce im sprostać :P

Pozdrawiam!

ulul 

Wysłany: 2010-06-27, 12:12   

1. Bo we Wrocławiu są tylko te dwa. Uczelnia ma swoje oddziały też w innych miastach i podejrzewam, że tam jest reszta akademików.

2. Mieszkanie w pojedynkę może się zdarzyć, ale to raczej tylko przypadkiem i nie jest to stan stały (np. ja byłam sama przez 2 tygodnie ;) ).

3. Eee... Nie słyszałam :) Miotły i szufelki są w użyciu, bo dywanów to w akademikach nie ma ;)

4. Również nie słyszałam. Niektórzy wystawiają swoje pranie na korytarz.

5. Tak, są lustra nad umywalkami. Do Przeguba masz rację, w Ślężaku nie jestem pewna, w jakimś module, który odwiedzałam, chyba było razem.

6. Jest gdzieś pokój nauki ;) A tak poważniej wszystko zależy od odległości od portierni i sąsiadów. Na przykład "za moich czasów", czyli rok/dwa temu parter w Przegubie był raczej spokojny. Tym niemniej jeśli rozpraszają Cię najdrobniejsze szmery, przygotuj sobie dobre słuchawki, zatyczki do uszu albo szykuj się na naukę w bibliotece - nikt Ci nie zagwarantuje, że w noc przed egzaminem sąsiedzi nie urządzą głośnej balangi.

7. Tak, z tym że dobranie pokoju polega na tym, że pani meldująca podaje Ci klucz i negocjowania numerka raczej nie ma ;)

8. Nie wiem, ale na pewno mniej jak 50%.

Abdul 

Wysłany: 2010-06-27, 20:39   

ad. 4
sznurki na pranie wiszą w pralni :)

magda91 

Wysłany: 2010-06-30, 13:01   

Dziękuję bardzo za odp. :)

pphilips

Wysłany: 2010-07-12, 23:41   

Ja chciałem dopytać:
- jak duze sa pokoje (mniej - wiecej wymiary)
- czy mozna gdzies zerknac na jakies zdjecia? moze ktoś podeśle? ;)

studentue 

Wysłany: 2010-07-13, 01:38   

Na jedną osobę w akademiku musi przypadać 5 m^2 powierzchni i coś w tych okolicach jest.

magda91 

Wysłany: 2010-07-13, 09:52   

Odnośnie podania o akademik:

Na jakiej zasadzie ustala się odległość? Po linii prostej na mapie ( ^^ ), czy trasą zmotoryzowaną [np. "Wyznaczanie trasy" na Zumi]

Gdy w punkcie "Dom studencki, w którym chcesz mieszkać" wpiszę Przegubowca, a okaże się że brakłoby dla mnie miejsca w nim, to ew. wpiszą mnie na Ślężak, czy wtedy już mam po akademiku?

Dochód na rodzinę wpisuje się "na oko", czy trzeba bawić się w jakieś potwierdzanie odpowiednimi dokumentami?

I po'ostatnie, na dole podania widnieje pole "(potwierdzenie Dziekanatu w/w danych)" - skoro można posyłać podanie pocztą, to rozumiem, że owym potwierdzaniem zajmuje się już Dział DS?

dziubowa 

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2010-07-13, 12:36   

magda - odleglosc wez z mapy typu zumi, czy google.maps. ewentualnie z biletu pkp. nikt sie chyba nie czepia roznicy parokilometrowej

dochod - nie wiem czy nie trzeba potwierdzac tak jak w przypadku stypendium socjalnego, ale wez po prostu PITa rodziców, podziel na liczbe czlonkow rodziny i to wpisz. jakby bylo trzeba zalaczniki to by napisali w zalaczniku do podania, czy cos.

daros 

Wydział: IE
Wysłany: 2010-07-15, 16:41   

Bylem w tym Ślezaku i z tego co zrozumialem tam sa lazienki wspolne, w Przegubowcu tez, ale jest jakis aneks w kazdym pokoju. No i slezak jest po remoncie. Sa wszystkie "media" w obu. W Ślezaku pokoje sa minimum 3osobowe, w przegubowcu sa tez dwojki.

pm97

Wysłany: 2010-07-15, 17:09   

daros napisał/a:
Bylem w tym Ślezaku i z tego co zrozumialem tam sa lazienki wspolne, w Przegubowcu tez, ale jest jakis aneks w kazdym pokoju. No i slezak jest po remoncie. Sa wszystkie "media" w obu. W Ślezaku pokoje sa minimum 3osobowe, w przegubowcu sa tez dwojki.

Chyba nie byłeś nigdzie ;)
W ślężaku sa moduły: pokoj 2-os, pokoj 3-os i lazienka. W przegubie 2 lazienki na pietro i pokoje wszystkie 2-os. Macie za to zlew w kazdym pokoju, w slezaku tego nie ma. Kuchnie tu i tu wspolne na cale pietro. Jest jeszcze roznica bo w przegubie do wszysktich pokoi wchodzi sie bezposrednio z korytarza. W slezaku sa drzwi najpierw to przedsionka i z niego wchodzi sie do wszystkich czesci modulu. Stad roznica w poziomie glosnosci jest znaczaca gdy na korytarzu jest impreza. Wiem bo mialem okazje mieszkac tu i tu.

Slezak jest po remoncie caly, przegub tylko czesciowo i to widac. Szczegolnie te stare pokoje nie wygladaja najlepiej. Podobnie korytarze.

No ale do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic :P
Jak cos jeszcze chcecie wiedziec to mozecie pytac a nie wypisywac jakies glupoty jak ten wyzej ;]

daros 

Wydział: IE
Wysłany: 2010-07-15, 18:02   

pisalem przeciez " z tego co zrozumialem" ...

Katie 

Wysłany: 2010-07-15, 22:31   

magda91 napisał/a:

Gdy w punkcie "Dom studencki, w którym chcesz mieszkać" wpiszę Przegubowca, a okaże się że brakłoby dla mnie miejsca w nim, to ew. wpiszą mnie na Ślężak, czy wtedy już mam po akademiku?

Dołączam się do pytania.

pm97

Wysłany: 2010-07-16, 00:59   

daros napisał/a:
pisalem przeciez " z tego co zrozumialem" ...

Nie wiem jak mogles tak zrozumiec ale spoko. Dlatego sprostowalem troche to co napisales.

Katie napisał/a:
magda91 napisał/a:

Dołączam się do pytania.

Nie. Z tego co mi kiedys mowili to to sa tylko twoje preferencje a co dostaniesz to i tak w sporej czesci zalezy gdzie bedzie wiecej miejsca. Tak wiec jak sie zalapiesz w ogole na akademik i wpiszesz przegub a miejsca tam juz nie bedzie bo przydziela tam juz inne osoby to automatycznie trafisz do slezaka.

Odpowiedz do tematu