Anetta co do kwoty to chyba nikt na razie Ci nie udzieli informacji, wkrótce pewnie się wszystko wyjaśni. Slyszałam, że w zeszłym roku przelewy były pod koniec listopada z wyrównaniem za październik.
dwa lata jak biore, teraz bedzie pewnie trzeci i bedzie tak samo.
przelew do tej pory szedl w grudniu tuz przed swietami (jak wolne bylo w czwartek, to w srode szly pieniadze) za pazdziernik i listopad.
drugi szeld w styszniu w okolicach 20 tez dwie raty, za grudzien i styczen.
nie spodziewac sie, ze teraz bedzie inaczej
w koncu to uczelnia ekonomiczna nie prawnicza
[ Dodano: 2006-10-18, 07:39 ]
no i jeszcze.. ploty chodza, ze na ZI bedzie od 4,31 i to wlasnie marne grosze, cos ponizej stowki (oczywiscie oficjalnej informacji jeszcze nie ma )
na IE podobno tez mieli podwyzszyc, ale do 4,11 a stawki mniej wiecej te same.
i nie dziwie sie,ze faworyzuja IE bo prawda jest taka, ze na naszym kierunku zdobyc 4.0 jest cholernie trudno i je utrzymac.. na GN(*wstawic nowa nazwe) i ZI moze i macie wiecej egzaminow, ale co to za egzamin, ktory mozna pisac z wlasnymi notatkami na przyklad..
jeszcze dodam, ze oburzenie studentowjak tam ktos zdazyl juz sie wypowiedziec, wcale nie jest takie bezpodstawne.
za dobre wyniki w nauce powinny byc wysokie stypendia.
i nie chodzi o to, ze my chcemu kase i tylko wrzeszczymy, jak samoobrona..
Polska pod tym wzgledem jest daleko zacofana, daleko w tyle za pozostalymi krajami UE.
to dla cudzoziemcow jest niepojete.. mamy na prawde dobry system szkolenia, polscy stuidenci sa cenieni za granicami (zwlaszcza absolwenci uczelni technicznych ) a system motywacyjny ... szkoda gadac. nie jest tak, ze ktos nam powiedzial, ze za dobre wyniki sa pieniadze.. nikt nie musial mowic, bo tak jest wszedzie indziej. to jest oczywiste i od zawsze tak bylo. tylko nasz rzad dupy daje za kazdym razem, i jak brakuje pieniedzy zeby zamknac budzet, to potniemy po studentach! no bo przeciez nie po dietach poselskich(!)
_________________ hard work never killed anybody..
.. but why take the risk?!
Wysłany: 2006-10-18, 16:14
kasiaczek napisał/a:
tylko nasz rzad dupy daje za kazdym razem, i jak brakuje pieniedzy zeby zamknac budzet, to potniemy po studentach! no bo przeciez nie po dietach poselskich(!)
nie to ze chce bronic rzad ale wydaje mi sie ze uczelnie sa autonomiczne i w takich sprawach nikt im niczego nie narzucal, wiec chyba pretensje powinnismy kierowac w pierwszej kolejnosci do wladz AE...mi tez stypendium poszlo kolo nosa, ale swiat sie przeciez nie zawalil...
a tak wogole to chyba nie mamy co narzekac, bo za pare lat studia dzienne panstwowe tez beda raczej platne, wiec bedzie trzeba dokladac do "interesu"
_________________ get out of my head and into the bed girllll
Wydział: IE
Wiek: 26 Dołączyła: 08 Mar 2005 Posty: 2486 Skąd: w cieniu 71
Wysłany: 2006-10-18, 18:14
Ush napisał/a:
nie to ze chce bronic rzad ale wydaje mi sie ze uczelnie sa autonomiczne i w takich sprawach nikt im niczego nie narzucal, wiec chyba pretensje powinnismy kierowac w pierwszej kolejnosci do wladz AE...mi tez stypendium poszlo kolo nosa, ale swiat sie przeciez nie zawalil...
wiesz, jest cos takiego jak dotacje. Dotacje nie biorą się z nieba - zazwyczaj lecą z góry [ owszem, niebo moze i jest na górze ] - lecą od władz. A że nasza uczelnia hajs przeznaczony na stypendia wydala na cos innego...coz, zycie. Nam jest z tego powodu ciezko tylko.
Wysłany: 2006-10-18, 18:27
katia napisał/a:
wiesz, jest cos takiego jak dotacje. Dotacje nie biorą się z nieba - zazwyczaj lecą z góry [ owszem, niebo moze i jest na górze ] - lecą od władz. A że nasza uczelnia hajs przeznaczony na stypendia wydala na cos innego...coz, zycie. Nam jest z tego powodu ciezko tylko.
co nie zmienia faktu ze to w wiekszym stopniu wina zadluzenia uczelni&naszych wladz...dotacje pewnie byly ale w wiekszosci poszly na cos innego...
_________________ get out of my head and into the bed girllll
Wydział: IE
Wiek: 26 Dołączyła: 08 Mar 2005 Posty: 2486 Skąd: w cieniu 71
Wysłany: 2006-10-18, 18:29
Ush napisał/a:
co nie zmienia faktu ze to w wiekszym stopniu wina zadluzenia uczelni&naszych wladz...dotacje pewnie byly ale w wiekszosci poszly na cos innego...
czyz ja tego nie powiedzialam ?
Jak ktos juz bedzie wiedzial cos pewnego na temat styp naukowych, prosze niech poda. Wszyscy jestesmy spragnieni informacji, lecz nie wszyscy bywamy codziennie w okolicach dziekanatu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum