forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Czy przyznano już stypendia naukowe?
Autor Wiadomość
kakadu 

Wydział: NE
Wysłany: 2011-02-11, 12:10   

Czy minimalna średnia do stypendium 4,51 na studia II stopnia (magisterka) jest liczona z ostatniego roku czy z całych studiów licencjackich?

Johny90

Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2011-02-13, 12:18   

Jak powinno liczyć się ocenę w przypadku poprawki, jako średnią dwóch ocen czy po prostu ocena poprawkowa nie jest brana pod uwagę ?

madziaty

Wydział: ZF
Wysłany: 2011-02-13, 13:22   

są stawki na nowy semestr (ZIF)?

DGL1986 

Wysłany: 2011-02-18, 21:48   

SawyeR napisał/a:
Czy na wydziale ZIF dla studentów 1 roku studiów II stopnia stypendia naukowe też zostały przyznane tylko na semestr zimowy ?

Tak. Jeśli ktoś chciał otrzymywać stypendium w semestrze letnim, to musiał złożyć wniosek (do dzisiaj był termin) z ocenami z semestru zimowego 1. roku MSU i ostatniego semestru studiów licencjackich.

kakadu napisał/a:
Czy minimalna średnia do stypendium 4,51 na studia II stopnia (magisterka) jest liczona z ostatniego roku czy z całych studiów licencjackich?

Minimalna średnia, na podstawie której przyznawane są stypendia na pierwszym roku MSU nie wynosi 4,51, tylko 4,35. Jest liczona z ocen uzyskanych w ostatnim roku studiów licencjackich. (Dotyczy stypendium przyznawanego w semestrze zimowym. Wnioski należało składać do połowy września).

Johny90 napisał/a:
Jak powinno liczyć się ocenę w przypadku poprawki, jako średnią dwóch ocen czy po prostu ocena poprawkowa nie jest brana pod uwagę ?

We wniosku należy wykazać wszystkie uzyskane oceny z zaliczeń i egzaminów, a więc te z pierwszych terminów, jak i z poprawek. Z tych ocen należy następnie obliczyć średnią.

madziaty napisał/a:
są stawki na nowy semestr (ZIF)?

Nie ma. Dzisiaj minął dopiero termin składania wniosków, więc zanim zostaną rozpatrzone i pula środków podzielona, minie trochę czasu. Pewnie w okolicach marca poznamy progi i odpowiadające im kwoty przyznawanych stypendiów.

ohafija 

Wysłany: 2011-02-19, 19:30   

Termin na składanie wniosków dla studentów stacjonarnych wydziału ZIIF jest do 22.02.2011, taka informacja wisi pod dziekanatem.

Więc należałoby dookreślić do kogo odnosił się termin wczorajszy, bo może to niektórych wprowadzić w błąd i spowodować niepotrzebne zamieszanie.

powiedz TAK transplantologii

DGL1986 

Wysłany: 2011-02-19, 22:56   

Ok, miałem na myśli MSU niestacjonarne. Tam termin był do 18 lutego. Szkoda tylko, że wcześniej nie udzieliłeś/aś odpowiedzi na nurtujące forumowiczów pytania, skoro wiedziałeś/aś, jaka jest odpowiedź.
ohafija napisał/a:
Termin na składanie wniosków dla studentów stacjonarnych wydziału ZIIF jest do 22.02.2011, taka informacja wisi pod dziekanatem.

Więc należałoby dookreślić do kogo odnosił się termin wczorajszy, bo może to niektórych wprowadzić w błąd i spowodować niepotrzebne zamieszanie.

mkr 

Wydział: Absolwent UE
Wysłany: 2011-02-20, 01:49   

DGL1986 napisał/a:
Szkoda tylko, że wcześniej nie udzieliłeś/aś odpowiedzi na nurtujące forumowiczów pytania, skoro wiedziałeś/aś, jaka jest odpowiedź.
chyba nie ma obowiązku codziennego zaglądania na forum....?

ohafija 

Wysłany: 2011-02-20, 15:13   

Mały OT:
Po pierwsze nawet jak zaglądam na forum nie zawsze mam czas na to żeby udzielać wyczerpujących odpowiedzi na zadawane pytania, tym bardziej, że czasem wystarczyłoby żeby ktoś użył wyszukiwarki, albo przejrzał wątek, w którym pisze i mógłby spokojnie znaleźć odpowiedź na nurtujące go pytanie ;) Ale jeżeli mogę, mam czas i odpowiednią wiedzę w danym temacie to stosownych odpowiedzi udzielam.
Po drugie nie zauważyłam żeby ktoś pytał o termin oddawania wniosków, a gdy rzucił mi się w oczy termin, o którym wspomniano powyżej uznałam, że dobrze jest doprecyzować o jakie studia chodzi, żeby zaraz nie zaczęła się panika, że ktoś słyszał co innego, a co innego czyta tutaj ;)

Aha, dodam tylko, że z uzyskanych informacji wynika, że niewiadomo co będzie ze stawkami stypendium i wg pań obsługujących stypendia studentów stacjonarnych niewiadomo kiedy będzie wiadomo czy w ogóle ulegną zmianie. Czyli ogólnie mało co jak narazie wiadomo ;)

powiedz TAK transplantologii

Johny90

Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2011-02-27, 13:28   

Cytat:
We wniosku należy wykazać wszystkie uzyskane oceny z zaliczeń i egzaminów, a więc te z pierwszych terminów, jak i z poprawek. Z tych ocen należy następnie obliczyć średnią.

To pewne? Bo z tego co się dowiadywałem i przeczytałem w regulaminie to brane są pod uwagę oceny uzyskane w pierwszym terminie

DGL1986 

Wysłany: 2011-03-01, 23:46   

Johny90 napisał/a:
To pewne? Bo z tego co się dowiadywałem i przeczytałem w regulaminie to brane są pod uwagę oceny uzyskane w pierwszym terminie

Nie wiem, gdzie się dowiadywałeś, ale skoro już wszystko wiesz, to po cholerę zawracasz gitarę na forum? Wypełnij formularz wniosku po swojemu, wpisz tylko oceny z pierwszego terminu i czekaj na decyzję dziekanatu. Tylko nie dziw się później, jak nie otrzymasz stypendium.
Gdybyś zajrzał do wniosku o stypendium naukowe, to byś zauważył, że są w nim rubryki dla ocen uzyskanych w drugim terminie.
I tu drobna sugestia: zastanów się nad tą ciekawostką i zadaj sobie pytanie, po co one tam są?

magda_jaz 

Wysłany: 2011-03-02, 12:39   

DGL1986 napisał/a:
Johny90 napisał/a:

Nie wiem, gdzie się dowiadywałeś, ale skoro już wszystko wiesz, to po cholerę zawracasz gitarę na forum? Wypełnij formularz wniosku po swojemu, wpisz tylko oceny z pierwszego terminu i czekaj na decyzję dziekanatu. Tylko nie dziw się później, jak nie otrzymasz stypendium.
Gdybyś zajrzał do wniosku o stypendium naukowe, to byś zauważył, że są w nim rubryki dla ocen uzyskanych w drugim terminie.
I tu drobna sugestia: zastanów się nad tą ciekawostką i zadaj sobie pytanie, po co one tam są?

ale jesteś niemiły :P

nie chcesz to nie odpowiadaj! proste!

DGL1986 

Wysłany: 2011-03-03, 23:30   

magda_jaz napisał/a:

Strasznie jestem niemiły. :)) Udzieliłem kilka postów wcześniej wydawałoby się wyczerpującej i jednoznacznej odpowiedzi na nurtujące pytania, jednak, jak widać na przykładzie użytkownika Johny90, są osoby, które lubią drążyć temat i prowadzić takie pseudodyskusje, choć problem został już w dostateczny sposób rozwiązany. Nie dziw się więc, że takie zachowanie może być irytujące, tym bardziej, że osoba ta stara się o stypendium naukowe.
I jeszcze jedno: nie krzycz.

magda_jaz 

Wysłany: 2011-03-04, 09:02   

DGL1986 napisał/a:
magda_jaz napisał/a:

Strasznie jestem niemiły. :)) Udzieliłem kilka postów wcześniej wydawałoby się wyczerpującej i jednoznacznej odpowiedzi na nurtujące pytania, jednak, jak widać na przykładzie użytkownika Johny90, są osoby, które lubią drążyć temat i prowadzić takie pseudodyskusje, choć problem został już w dostateczny sposób rozwiązany. Nie dziw się więc, że takie zachowanie może być irytujące, tym bardziej, że osoba ta stara się o stypendium naukowe.
I jeszcze jedno: nie krzycz.

no może i udzieliłeś, ale Johny90 chciał się upewnić bo coś mu się nie zgadzało, więc po prostu "dopytał", może problem został dostatecznie rozwiązany tylko według Ciebie? a ktoś po prostu czegoś nie zrozumiał do końca

po to jest forum - jak chcesz możesz zapytać, upewnić się, wyjaśnić...

co do irytacji - 2 czy 3 pytania nie są irytujące - przecież nie pyta ciągle a dlaczego tak jest i co dwa dni czy już w końcu przyznano te stypendia...

a poza tym nie krzyczę, jak bym chciała krzyczeć to napisałabym tak: TERAZ KRZYCZĘ!

DGL1986 

Wysłany: 2011-03-04, 17:17   

Cytat:
no może i udzieliłeś, ale Johny90 chciał się upewnić bo coś mu się nie zgadzało, więc po prostu "dopytał", może problem został dostatecznie rozwiązany tylko według Ciebie? a ktoś po prostu czegoś nie zrozumiał do końca

No to mi napisz, co jest takiego niejasnego w mojej poprzedniej wypowiedzi? Moim zdaniem dostał odpowiedź, która była konkretna i wolna od pojęć, typu: "chyba", "raczej", być może". Po co rozmydlać wątek? Nie trawię wywodów, z pozoru mających dookreślić odpowiedź, typu: "a mi się wydaje, że jednak jest inaczej, bo GDZIEŚ słyszałem, bo KTOŚ mi COŚ mówił...".

Cytat:
po to jest forum - jak chcesz możesz zapytać, upewnić się, wyjaśnić...

Oczywiście, że na forum możesz pytać, roztrząsać wątki, ale w tematach podlegających dyskusji, typu: "co było pierwsze, jajko czy kura?" albo jakichś innych, trochę mniej filozoficznie wysublimowanych. W tym przypadku jednak chodziło o informację z regulaminu pomocy materialnej. A zapisy w nim zawarte, wbrew Twoim oczekiwaniom, nie podlegają dyskusji.

Cytat:
co do irytacji - 2 czy 3 pytania nie są irytujące - przecież nie pyta ciągle a dlaczego tak jest i co dwa dni czy już w końcu przyznano te stypendia...

Moja irytacja dotyczy wszystkich, tak prowadzących rozmowę, osób. Jeśli jestem leniem i nie chce mi się zajrzeć do źródła informacji, to, gdy zapytam i dostaję rzeczową odpowiedź, uznaję, że tak jest i nie udaję wielkiego znawcy, próbującego "wejść w temat". Po prostu nie tworzę spam-u.
magda_jaz napisał/a:
a poza tym nie krzyczę

magda_jaz napisał/a:

A znak interpunkcyjny wykrzyknienia, to niby czym jest? :katia

Wracając do wątku, czy ktoś zna termin posiedzenia komisji stypendialnej, a co za tym idzie, termin ogłoszenia progów na semestr letni??

radio 

Wysłany: 2011-05-25, 09:09   

Cześć,

od jakiej średniej dali teraz stypendium naukowe na ZI dla 1 roku studiów 2-go stopnia?

No i od którego miesiąca zaczęło wpływać?

Odpowiedz do tematu