forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Internet na Viście w Ślężaku
Autor Wiadomość
Dago 

Wydział: NE
Wysłany: 2008-10-19, 00:56   Internet na Viście w Ślężaku

Jako mniej lub bardziej szczęśliwy posiadacz Visty (była z laptopem i nie mam zamiaru zamieniać jej na pirackiego XPka :P ) mam chyba dość popularny problem, że po podłączeniu kabla z netem widzę sieć lokalną, ale nie mam połączenia z internetem. Nie jest to problem z kablem czy czymś, bo moi dwaj współlokatorzy z Windowsem XP w pokoju mają neta normalnie.

Byłbym wdzięczny za jakieś porady, bo zaczyna mnie to irytować ^^'

studentue 

Wydział: ZF
Wysłany: 2008-10-19, 10:27   

Mnie to też irytuje, ale na szczęści ten internet nie chodzi przez krótkie chwile. Obawiam się, że nic z tym nie zrobisz, bo admin powie ci, ż go interesuje to co jest do gniazdka. A to co podłączasz do gniadka już go nie interesuje. Ale nie można mu się dziwić, bo wykonuję tę funkcję chyba za darmo.

uncle 

Wysłany: 2008-10-19, 11:28   

Dago napisał/a:
Jako mniej lub bardziej szczęśliwy posiadacz Visty (była z laptopem i nie mam zamiaru zamieniać jej na pirackiego XPka :P ) mam chyba dość popularny problem, że po podłączeniu kabla z netem widzę sieć lokalną, ale nie mam połączenia z internetem. Nie jest to problem z kablem czy czymś, bo moi dwaj współlokatorzy z Windowsem XP w pokoju mają neta normalnie.

Byłbym wdzięczny za jakieś porady, bo zaczyna mnie to irytować ^^'

Jak ustawiles automatyczne ip, zrestartowales kompa po podlaczeniu kabla i masz Service Packa do Visty plus wszystkie aktualizacje na biezaco zainstalowane to moze cos pokopales w systemie bo generalnie zazwyczaj sa problemy z podlaczeniem przez wifi, a nie po kablu. Sprawdz to wszystko i napisz. Wiem, ze nie masz internetu wiec nie mozesz zrobic aktualizacji i sciagnac service packa (jesli juz go nie masz), ale mozesz sciagnac przez lapki kumpli i przegrac do siebie, a aktualizacje mozesz zrobic w domu, albo u kogos na mieszkaniu - trzeba sie jakos ratowac w tej sytuacji.

Caly czas sprawdzaj pingi z cmd: start->uruchom->cmd->wpisz komende ping wp.pl i powiedz jaka jest reakcja.

Jak to wszystko nie pomoze to mysle, ze to jest jednak kwestia tego, ze w systemie masz cos pokopane, a nie tego, ze sama Vista jest lipna-jest lipna, ale nie o to chodzi. Mozna jeszcze kupic router(ok 100zl) i zrobic siec wifi w pokoju, jednak wiadomo, ze kazdy chce uniknac tego rozwiazania bo to kasa - mysle, ze istnieje szansa, ze na routerze tez nie bedzie dzialac skoro na lanie sie sypie. Zazwyczaj podobne problemy ludzie maja wlasnie z Wifi a nie lanem.

Dago 

Wysłany: 2008-10-19, 15:09   

Kompa z Vista kupiłem jakiś miesiąc temu - specjalnie po to by był na studia. W domu regularnie ściągam wszystkie aktualizacje, system podaje mi ze mam Service Packa 1.

Jedynie sterowniki do sieci mam inne niz w oryginale, ponieważ nie działały w domu stare to sciągnąłem nowsza wersje. A tak to wszystko jest w porządku.

Blah, no nic, coś jeszcze pokombinuje, chociaż informatyk ze mnie kiepski :P

uncle 

Wysłany: 2008-10-19, 16:00   

Podlaczasz sie bezposrednio do kabla, ktory jest doprowadzony do pokoju, czy macie jakiegos switcha? Moze jakbym to zobaczyl to bym wpadl na co innego, ale pewnie juz nie jeden patrzyl i jak nic nie wypatrzyli to ja pewnie tez nic nowego nie wymysle - cos jest nie tak na pewno na Twoim kompie bo na Viscie z aktualizacjami takich problemow po prostu nie ma. Przykro mi, ale nie wiem jak Ci pomoc.

Dago 

Wysłany: 2008-10-19, 16:56   

Różnie - do tej pory próbowałem bezpośrednio, chociaż switcha mamy, i powinniśmy zacząć z nim coś kombinować. Narazie nie prosiłem nikogo o pomoc, chociaż już parę razy starałem się złapać admina z 1021 i spytać go o radę, wciąż bez skutku :P

Tak, wiem ze to powinno samo z siebie działać, nie jesteś pierwszą osobą która mi to mówi. ^^'

Ananas 

Wysłany: 2008-10-19, 18:58   

studentue napisał/a:
Mnie to też irytuje, ale na szczęści ten internet nie chodzi przez krótkie chwile. Obawiam się, że nic z tym nie zrobisz, bo admin powie ci, ż go interesuje to co jest do gniazdka. A to co podłączasz do gniadka już go nie interesuje. Ale nie można mu się dziwić, bo wykonuję tę funkcję chyba za darmo.

Nie chyba, tylko za darmo.

Problem na Viście istnieje, i starałem się pomóc ludziom którzy przychodzili do mnie z tym, ale niestety nie udało mi się.

Inna kwestia też jest taka, że mamy w Ślężaku paru debili którzy nie umieją korzystać z routerów i rozgłaszają adresy za pomocą "swojego" DHCP. Niestety trzeba trochę czasu żeby wyłapać tę hołotę.

smiley 

Wysłany: 2008-10-20, 19:19   

mi na Viście internet działa bez problemu, choć z tego co słyszę i czytam, nie powinien. :)

krzysiekbienio 

Wysłany: 2009-09-26, 18:35   

Ja mam 1 pytanie dotyczące własnie Visty/ Windows 7 i internetu w akademikach:
Tzn w obu tych systemach należy dokonoć takich samych zmian{wpisów} w rejestrze jak w xp?( chodzi o to by wyłaczyć procedurę negocjacji [master browser'a]

Odpowiedz do tematu