Wydział: NE
Wysłany: 2008-10-19, 00:56 Internet na Viście w Ślężaku
Jako mniej lub bardziej szczęśliwy posiadacz Visty (była z laptopem i nie mam zamiaru zamieniać jej na pirackiego XPka ) mam chyba dość popularny problem, że po podłączeniu kabla z netem widzę sieć lokalną, ale nie mam połączenia z internetem. Nie jest to problem z kablem czy czymś, bo moi dwaj współlokatorzy z Windowsem XP w pokoju mają neta normalnie.
Byłbym wdzięczny za jakieś porady, bo zaczyna mnie to irytować ^^'
_________________ Freedom is actually a bigger game than power. Power is about what you can control. Freedom is about what you can unleash.
Mnie to też irytuje, ale na szczęści ten internet nie chodzi przez krótkie chwile. Obawiam się, że nic z tym nie zrobisz, bo admin powie ci, ż go interesuje to co jest do gniazdka. A to co podłączasz do gniadka już go nie interesuje. Ale nie można mu się dziwić, bo wykonuję tę funkcję chyba za darmo.
Jako mniej lub bardziej szczęśliwy posiadacz Visty (była z laptopem i nie mam zamiaru zamieniać jej na pirackiego XPka ) mam chyba dość popularny problem, że po podłączeniu kabla z netem widzę sieć lokalną, ale nie mam połączenia z internetem. Nie jest to problem z kablem czy czymś, bo moi dwaj współlokatorzy z Windowsem XP w pokoju mają neta normalnie.
Byłbym wdzięczny za jakieś porady, bo zaczyna mnie to irytować ^^'
Jak ustawiles automatyczne ip, zrestartowales kompa po podlaczeniu kabla i masz Service Packa do Visty plus wszystkie aktualizacje na biezaco zainstalowane to moze cos pokopales w systemie bo generalnie zazwyczaj sa problemy z podlaczeniem przez wifi, a nie po kablu. Sprawdz to wszystko i napisz. Wiem, ze nie masz internetu wiec nie mozesz zrobic aktualizacji i sciagnac service packa (jesli juz go nie masz), ale mozesz sciagnac przez lapki kumpli i przegrac do siebie, a aktualizacje mozesz zrobic w domu, albo u kogos na mieszkaniu - trzeba sie jakos ratowac w tej sytuacji.
Caly czas sprawdzaj pingi z cmd: start->uruchom->cmd->wpisz komende ping wp.pl i powiedz jaka jest reakcja.
Jak to wszystko nie pomoze to mysle, ze to jest jednak kwestia tego, ze w systemie masz cos pokopane, a nie tego, ze sama Vista jest lipna-jest lipna, ale nie o to chodzi. Mozna jeszcze kupic router(ok 100zl) i zrobic siec wifi w pokoju, jednak wiadomo, ze kazdy chce uniknac tego rozwiazania bo to kasa - mysle, ze istnieje szansa, ze na routerze tez nie bedzie dzialac skoro na lanie sie sypie. Zazwyczaj podobne problemy ludzie maja wlasnie z Wifi a nie lanem.
Wysłany: 2008-10-19, 15:09
Kompa z Vista kupiłem jakiś miesiąc temu - specjalnie po to by był na studia. W domu regularnie ściągam wszystkie aktualizacje, system podaje mi ze mam Service Packa 1.
Jedynie sterowniki do sieci mam inne niz w oryginale, ponieważ nie działały w domu stare to sciągnąłem nowsza wersje. A tak to wszystko jest w porządku.
Blah, no nic, coś jeszcze pokombinuje, chociaż informatyk ze mnie kiepski
_________________ Freedom is actually a bigger game than power. Power is about what you can control. Freedom is about what you can unleash.
Podlaczasz sie bezposrednio do kabla, ktory jest doprowadzony do pokoju, czy macie jakiegos switcha? Moze jakbym to zobaczyl to bym wpadl na co innego, ale pewnie juz nie jeden patrzyl i jak nic nie wypatrzyli to ja pewnie tez nic nowego nie wymysle - cos jest nie tak na pewno na Twoim kompie bo na Viscie z aktualizacjami takich problemow po prostu nie ma. Przykro mi, ale nie wiem jak Ci pomoc.
Wysłany: 2008-10-19, 16:56
Różnie - do tej pory próbowałem bezpośrednio, chociaż switcha mamy, i powinniśmy zacząć z nim coś kombinować. Narazie nie prosiłem nikogo o pomoc, chociaż już parę razy starałem się złapać admina z 1021 i spytać go o radę, wciąż bez skutku
Tak, wiem ze to powinno samo z siebie działać, nie jesteś pierwszą osobą która mi to mówi. ^^'
Mnie to też irytuje, ale na szczęści ten internet nie chodzi przez krótkie chwile. Obawiam się, że nic z tym nie zrobisz, bo admin powie ci, ż go interesuje to co jest do gniazdka. A to co podłączasz do gniadka już go nie interesuje. Ale nie można mu się dziwić, bo wykonuję tę funkcję chyba za darmo.
Nie chyba, tylko za darmo.
Problem na Viście istnieje, i starałem się pomóc ludziom którzy przychodzili do mnie z tym, ale niestety nie udało mi się.
Inna kwestia też jest taka, że mamy w Ślężaku paru debili którzy nie umieją korzystać z routerów i rozgłaszają adresy za pomocą "swojego" DHCP. Niestety trzeba trochę czasu żeby wyłapać tę hołotę.
_________________ "Kiedy ludzie są tego samego zdania co ja, mam zawsze wrażenie, że się pomyliłem." - Oscar Wilde
Wydział: ZF
Wysłany: 2009-09-26, 18:35
Ja mam 1 pytanie dotyczące własnie Visty/ Windows 7 i internetu w akademikach:
Tzn w obu tych systemach należy dokonoć takich samych zmian{wpisów} w rejestrze jak w xp?( chodzi o to by wyłaczyć procedurę negocjacji [master browser'a]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum