forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Internet
Autor Wiadomość
rajtur 

Wydział: ZF
Wysłany: 2011-06-23, 18:46   Internet

Chciałbym się zapytać jak się sprawa miewa z przepustowością neta w akademiku? Czytałem kiedyś bodaj na stronie Ślężaka, że ściąganie przez p2p jest zakazane i nie wolno tego robić pod karą zawieszenia połączenia-to wszystko oczywiście, żeby odciążyć łącze, ale przy tylu osobach, akademik jest dobrze zaopatrzony? Bo interesuje mnie czy czasem nie zachować swojego neta bezprzewodowego, czy jednak może rozwiązać umowę przed październikiem...

studentue 

Wysłany: 2011-06-23, 22:50   

Nie można udostępniać.

Xite 

Wysłany: 2011-06-24, 00:55   

Z moich obserwacji wynika że w Ślężaku średni transfer z FTP wynosi ok. 1,2MB czyli jakieś 10Mb/s jest. Przez pierwszy semestr jedynie youtube jakoś wolno działał, ale ostatnio to filmiki 1080p bez wcześniejszego buforowania się ogląda.

Podsumowując - net jest w porządku.

bumer 

Wydział: NE
Wysłany: 2011-06-24, 11:42   

Ściąganie p2p jest zabronione ale od czego są warezy. Co do prędkości to przedstawię Ci schemat działania przy ściąganiu filmów.
1. Szukasz fajnego filmu w necie.
2. Wrzucasz do ściągnięcia.
3. Idziesz za potrzebą.
4. Wracasz i oglądasz film.

Prędkość zależy od tego na ile osób net jest przydzielany. Rekord prędkości download jaki osiągnąłem to 100mb/s. W najgorszych momentach jest to ok. 15 mb/s (prędkość download mierzona na speedtest.pl)

Sidek 

Wysłany: 2011-06-24, 22:18   

kurde, co Wy tam, we Wroclawiu macie jakis Internet nuklearny?! nawet 15MB/s to niesamowita predkosc, zwazywszy na to, ilu mieszkancow korzysta z neta rownoczesnie... Podobnie bylo, gdy nocowalem u kogos w akademiku polibudy, tam w okolicach 'na wschod od ZOO' (nie pamietam gdzie to dokladnie bylo). Tam tez scigalismy jakis programik, ktory wazyl 60MB i po kliknieciu 'download' musialem odczekac max. 3 sekundy. Bylem w szoku, ze uczelnie zapewniaja tak szybkie lacza... Ostatnio czytalem ze jest jakis europejski program, byc moze unijny - nie wiem, ktory wszedl tez do Polski i teraz chyba wszystkie uczelnie maja takiego Internetowego kopa. To super :)

rajtur 

Wysłany: 2011-06-24, 22:42   

No to świetnie, że taki net jest:)
Uspokoiliście mnie-teraz TYLKO się dostać :D

szamik 

Wysłany: 2011-06-25, 23:10   

Internet jest szybszy niż pozwala na to WiFi (mam router tylko w standardzie 802.11g :( ).

Sidek 

Wysłany: 2011-06-26, 01:45   

a wlasnie... Chce wziac do akademika komputer stacjonarny. Jest mozliwe podpiecie neta kabelkiem, czy jest tam tylko siec bezprzewodowa?

polowsky 

Wydział: IE
Wysłany: 2011-06-28, 18:26   

Sidek napisał/a:
a wlasnie... Chce wziac do akademika komputer stacjonarny. Jest mozliwe podpiecie neta kabelkiem, czy jest tam tylko siec bezprzewodowa?

Raczej tylko kabelek, chyba, że coś się zmieni przez wakacje.

Nula 

Wydział: NE
Wysłany: 2011-07-01, 17:46   

polowsky napisał/a:
Sidek napisał/a:

Raczej tylko kabelek, chyba, że coś się zmieni przez wakacje.

Na nowej części net jest tylko przez kabel, chyba, że ktoś ma router. Można go wtedy podłączyć ale z moich informacji wynika iż od przyszłego semestru trzeba będzie podpisywać umowę (regulamin) z Adminem sieci. Uprzedzając pytania nie wiem na czym konkretnie to będzie polegało, wszystkiego dowiecie się po zakwaterowaniu. Generalnie co do prędkości i ściągania to radzę być ostrożna. Gdy się widzi TAKĄ prędkość człowiekowi kompletnie odbija. Wiem to na własnym doświadczeniu jak zablokowali mi neta na dwa tygodnie za ściąganie,które jest, przypominam, NIELEGALNE. Niestety. Generalnie jeśli ktoś np słucha muzyki z yt to spokojnie może sobie zrobić playlistę, puścić ją a muzyka będzie lecieć bez przerwy. Poza tym jest jedno gniazdko ale wystarczy kupić switch i po problemie. A co do wyremontowanej starej części, teraz jest tam internet bezprzewodowy. Konkretów nie nam bo nie mieszkam, niech wypowie się ktoś to miał zaszczyt gościć tam tyłek przez parę miesięcy. :D

Odpowiedz do tematu