forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
MIESZKANIE/POKÓJ
Autor Wiadomość
Bourree 

Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2011-05-22, 17:46   MIESZKANIE/POKÓJ

Witam!
Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem od października zostanę studentem FIRu albo BSIF. Szukam osób, które planują zamieszkać w pokoju w jakimś wynajętym mieszkaniu i poszukują lokatorów do pokoi obok.
Myślę, że fajnie byłoby mieszkać z osobami, z którymi się studiuje.
Proszę przyszłych studentów FIRu albo BSIFu o kontakt i ewentualne propozycje (ja konkretnego mieszkania jeszcze nie wyhaczyłem, ale ktoś już napisał na tym forum, że jak szukać to jak najszybciej, bo później będzie drogo).
Pzdr.

_Kinga_ 

Wydział: ZF
Wysłany: 2011-05-22, 21:41   

Zamierzam studiować na International Business i również szukam mieszkania, najlepiej pokój 2-osobowy, ponieważ poszukuję miejsca z przyjaciółką, jeśli
szukalibyście współlokatorów to dajcie znać!

Bourree 

Wysłany: 2011-05-26, 16:20   

Odzewu prawie nie ma. Zawsze mnie ciekawiło to, jak nowi załatwiają sobie mieszkanie. Czy na ten pierwszy rok biorą, co sie trafi a dopiero potem ewentualnie szukaja lokatorow z własnego grona?

[ Dodano: 2011-05-26, 16:22 ]
i kiedy najlepiej szukac? Jak juz bede mial wyniki rekrutacji czy juz teraz ?

Kwachu 

Wydział: IE
Wysłany: 2011-05-26, 17:24   

Ja, gdybym juz nie miał załatwionego mieszkania, zgadał bym się ze kilkoma znajomymi i szukał razem z nimi czegoś, co nam odpowiada wizualnie i cenowo. Jeżeli chcesz, by każde z was miało osobny pokój, wtedy cena będzie duuużo większa, jak byś dzielił go z kimś innym. Musisz sobie odpowiedzieć na kilka pytań:
Pierwsze: chcesz mieszkać w pokoju sam czy z kimś.
Drugie: ile jesteś w stanie zapłacić.
Trzecie: Lokalizacja tzn. blisko uczelni, żarełko, nocne itd.
To wszystko się składa na to, jakie mieszkanie weźmiesz.
Jeszcze jest opcja, że dogadasz się ze starszymi znajomymi, którzy już studiują we Wrocławiu. Często po pierwszym roku ktoś się od nich wyprowadza i szukają osoby, która będzie się "dorzucała" do mieszkania.
Szukać najlepiej wtedy, byś mógł się wprowadzić w październiku. Niektóre mieszkania, które ci się spodobają, będą wolne np od lipca a niektóre od listopada.

BTW. wątpię, by ktoś z forum chciał by z tobą mieszkać. Chodzi o to, że każdy woli mieszkać z kimś kogo zna niż z jakąś osobą, której w ogóle nie zna. Szukaj lepiej współlokatorów wśród znajomych a nie "forumowiczów" . Ta opcja się nie sprawdzi.

_Kinga_ 

Wysłany: 2011-05-26, 18:24   

Kwachu, czasem lepiej mieszkać z obcymi niż ze znajomymi. No chyba, że z prawdziwymi przyjaciółmi. A nie koleżankami, czy kolegami z ex klasy z LO. Niekiedy nie masz ochoty, aby znajomi wiedzieli co robisz, z kim robisz, gdzie robisz, żeby nie było zbędnych komentarzy i plotek. :)))

Kwachu 

Wysłany: 2011-05-26, 21:41   

Oczywiście nie mówię o znajomych, że mamy ich na nk. Chodzi o takich, z którymi się dogadujemy i z którymi chcemy spędzać czas.

Bourree 

Wysłany: 2011-05-27, 00:10   

Nie wziałeś pod uwage jednej opcji. Jak żaden znajomy nie idzie na studia do Wrocka i idziesz tam sam nikogo nie znając. Uwierz, że jakbym mial z kim mieszkać to bym tutaj nie pytał.

Nula 

Wydział: NE
Wysłany: 2011-07-01, 18:00   

Spokojnie :) ja też się ogłosiłam na forum, tyle, że w sprawie pokoju w akademiku i było ok :) Ale faktem jest, że czasem lepiej z obcymi :)

Bourree napisał/a:
Odzewu prawie nie ma. Zawsze mnie ciekawiło to, jak nowi załatwiają sobie mieszkanie. Czy na ten pierwszy rok biorą, co sie trafi a dopiero potem ewentualnie szukaja lokatorow z własnego grona?

[ Dodano: 2011-05-26, 16:22 ]
i kiedy najlepiej szukac? Jak juz bede mial wyniki rekrutacji czy juz teraz ?

Jak będą wyniki to ludzie się rzucą na mieszkania jak sępy. Nowe oferty będą znikały po kilku minutach od ogłoszenia w necie. Lepiej już teraz się rozejrzeć, jeśli oczywiście jesteś raczej pewny, że się dostaniesz. Chociaż ja osobiście na pierwszy rok polecam akademik! Niezapomniane przeżycie, przyjaźnie i takie wspomnienia, że żal wracać na wakacje do domu. Wiem co mówię bo pierwszy rok mam za sobą i najchętniej już bym do akademika wróciła. Mieszkanie jest nudne, droższe i nie ma tylu niezapomnianych imprez! ]:->

adrian 

Wysłany: 2011-07-01, 18:33   

Nula napisał/a:
Jak będą wyniki to ludzie się rzucą na mieszkania jak sępy. Nowe oferty będą znikały po kilku minutach od ogłoszenia w necie. Lepiej już teraz się rozejrzeć, jeśli oczywiście jesteś raczej pewny, że się dostaniesz.

Spokojnie, przez wakacje z reguły nie brakuje mieszkań. Tak jak mówisz jest, ale tak dopiero w okolicach września :)

Nula 

Wydział: NE
Wysłany: 2011-07-01, 20:53   

adrian napisał/a:
Nula napisał/a:
Jak będą wyniki to ludzie się rzucą na mieszkania jak sępy. Nowe oferty będą znikały po kilku minutach od ogłoszenia w necie. Lepiej już teraz się rozejrzeć, jeśli oczywiście jesteś raczej pewny, że się dostaniesz.

Spokojnie, przez wakacje z reguły nie brakuje mieszkań. Tak jak mówisz jest, ale tak dopiero w okolicach września :)

brakować nie brakuje ale wydaje mi się, że są raczej... hmmm... średnie. Tak czy siak warto się rozejrzeć a przecież nikt nikogo nie zmusza do intensywnych poszukiwań. Rozeznanie zawsze warto mieć :)

Marceli20 

Wysłany: 2011-07-03, 18:07   

ja z kolegami wynająłem mieszkanie już teraz.. Kolega już tam mieszka rok i mówił żeby tego nei odkładać na ostatnią chwile bo wtedy studenci sie rzucą.. Kiedy pojechalismy zobaczyc mieszkania a było ich chyba 5 to tylko 1 nam się spodobał reszta to lipa..wiec próbujcie już teraz szukac. Wiadomo przez wakacje musicie opłacać. Płacę połowę wynajmu. Coś za coś niestey. Mieszkanko niczego sobie :) i jeszcze blisko mam ekonmicznego ;)

niebieska 

Wysłany: 2011-07-11, 22:30   

Hej!
Ja jestem po I roku FiRu na ZIFie. Szukam dwóch lub czterech współlokatorek/rów do odpowiednio 2- lub 3-pokojowego mieszkania. Na razie jestem na etapie rozglądania się, gdyż do wynajmu potrzebuję konkretnej ekipy;) Jeśli jesteście zainteresowani to piszcie na gg: 7610729 :)
Pozdrawiam,
Sonya

kamil0709 

Wysłany: 2011-07-17, 21:18   

Ja również wybieram się na BSIF i szukam kogoś do mieszkania, mysle max 600/650 zł
nikt z okolicy sie nie wybiera więc wydaje mi się, że warto zamieszkać z kimś kto jest na tym samym kierunku.
Prosze o kontakt:
tel. 609278875
gg: 9598555

mickiewicz 

Wysłany: 2011-07-17, 22:47   

Ja dostałem się na FiR na ZIFie i startuję póki co po pokój w akademiku, ale jakby nie wypaliło to oczywiście stancja. Jeśli ktoś, najlepiej też z tego kierunku byłby zainteresowany poszukiwaniami stancji, to pisać na priva lub na gg, choć tam jestem na wakacjach rzadko.

bryla 

Wysłany: 2011-07-17, 23:06   

Dostałem się na IE na ZiIP, startuje o miejsce w akademiku ale zaczynam w nie wątpić, tak więc jeśli ktoś szuka współlokatora ( do 500zł) to pisać proszę na priv

Odpowiedz do tematu