forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Rejestracja w przychodni
Autor Wiadomość
MrDave

Wydział: ZF
Wysłany: 2010-09-21, 15:58   Rejestracja w przychodni

Dotychczas mieszkałem na Śląsku (górnym) , posiadałem fajną plastikową kartę ( ze śląskiej kasy chorych ) W razie potrzeby udawałem się do przychodni , pokazywałem kartę i to wszystko .

tak sobie jednak myślę , że we Wrocku raczej nie będą chcieli zaakceptować mojej karty .

Czy ktoś wie , co muszę zrobić aby w razie choroby itp. nie zostać na lodzie ?

pozdro

Dzieciak

Wydział: IE
Wysłany: 2010-09-21, 16:35   

ja bym poszła do najbliższej przychodni i po prostu zapytała się w informacji.

Jaina 

Wydział: NE
Wysłany: 2010-09-21, 16:42   

Idziesz do przychodni np na Sztabowej, wypełniasz deklarację i potem jak jesteś chory, to czekasz 3 dni w gorączce, bo stare babcie pilnie muszą być u doktora, bo zakłuło w boku. Generalnie trzeba wypełnić deklarację, tylko przed tym popytaj o jakąś dobrą przychodnię ;)

ulul 

Wysłany: 2010-09-22, 13:23   

Tylko potem nie próbuj iść do lekarza w domu, bo będziesz musiał znowu wypełniać tę deklarację :P Z doświadczenia wiem, że wpisując się do jednego lekarza pierwszego kontaktu automatycznie wypisujesz się od poprzedniego (mimo zapewnień pań z recepcji, że jest inaczej - ech).

Xite 

Wysłany: 2010-09-22, 18:55   

ulul napisał/a:
Tylko potem nie próbuj iść do lekarza w domu, bo będziesz musiał znowu wypełniać tę deklarację :P Z doświadczenia wiem, że wpisując się do jednego lekarza pierwszego kontaktu automatycznie wypisujesz się od poprzedniego (mimo zapewnień pań z recepcji, że jest inaczej - ech).

Na Śląsku działa to tak (przynajmniej w mojej przychodni), że mogę sobie iść do jakiego lekarza pierwszego kontaktu chcę, wszystkie dane o przyjmowanych lekach i przebytych chorobach są w systemie do którego każdy lekarz w przychodni ma dostęp.

magda_jaz 

Wysłany: 2010-09-22, 19:58   

no to teraz przyjdzie Ci się zmierzyć ze służbą zdrowia poza Śląskiem :/ aby załatwić cokolwiek należy mieć anielską cierpliwość, a najlepiej po prostu nie choruj ;p

Xite 

Wysłany: 2010-09-22, 20:17   

magda_jaz napisał/a:
no to teraz przyjdzie Ci się zmierzyć ze służbą zdrowia poza Śląskiem :/ aby załatwić cokolwiek należy mieć anielską cierpliwość, a najlepiej po prostu nie choruj ;p

Hmm, praktycznie od zawsze leczę się prywatnie, przychodnia do której należę jest właściwie prywatna, ale ma podpisaną umowę z NFZ - może dlatego do każdego lekarza-specjalisty dostaję się po max tygodniu czekania. Czy ktoś się orientuje czy jest niedaleko UE jakaś dobra prywatna przychodnia z "abonamentem"?

magenta 

Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2011-04-30, 14:24   

Po lekturze tego tematu wnioskuję, że UE jako uczelnia nie ma umowy z żadną przychodnią, jak to ma miejsce w przypadku np. AGH?

Jaina 

Wysłany: 2011-04-30, 18:01   

Nie ma podpisanej umowy. Ja osobiście wożę się z chorobami do swojego lekarza rodzinnego, bo jak mam czekać kilka dni/godzin z nadzieją, że w końcu przyjmą, to mnie coś trafia.

magenta 

Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2011-04-30, 18:35   

Dla mnie niestety oznaczałoby to jakieś 5h jazdy pociągiem, więc jakkolwiek kocham moją obecną przychodnię, chyba trzeba będzie poszukać czegoś nowego :D

Jaina 

Wysłany: 2011-04-30, 22:00   

W takim razie szukaj czegoś innego niż Sztabowa. Może Pabianicka... W każdym razie ja nie mam dobrych doświadczeń z pierwszej przychodni. Zresztą paru znajomych też. Mnie niemal na bucie pani doktor z gabinetu wywaliła, bo z katarem to nie do niej, a co się okazało, to zapalenie płuc. Na szczęście w porę się nawróciłam i przepisałam się z powrotem do swojej starej przychodni :roll :

Odpowiedz do tematu