no tak macie racje zle napisalam ale tutaj w poscie, list poszedl do odpowiednich osob MINISTERSTWO NAUKI I SZKOLNICTWA WYZSZEGO - Departament Spraw Studentów i Doktorantów (DSS) - Wydział Pomocy Materialnej
cos zakrecona jestem
nie wiem czy ktos wogole sie interesowal sprawą i szukal jakis informacji na ten temat, jesli nie kopiuje z www ministerstwa
Najczęściej zadawane pytania
20 maja 2008 r.
17. Dokumentowanie wniosku o stypendium mieszkaniowe
Możliwości udokumentowania przez studenta faktu zamieszkiwania w domu studenckim lub w obiekcie innym niż dom studencki, będącego jednym z warunków otrzymania stypendium mieszkaniowego, są zróżnicowane w zależności od indywidualnej sytuacji np. jeżeli student odpłatnie wynajmuje mieszkanie poza miejscem stałego zamieszkania, może to być umowa najmu lub potwierdzenia uiszczenia opłaty za zakwaterowanie. Należy jednakże pamiętać, iż warunek zamieszkiwania w obiekcie innym niż dom studencki spełnia także student, który nieodpłatnie zamieszkuje w danym obiekcie bez tytułu prawnego np. przy rodzinie, u znajomych. W takim przypadku w opinii ministerstwa należy odebrać od studenta stosowne oświadczenie. Niedopuszczalne jest natomiast żądanie od studenta udowodnienia tego faktu dokumentem, którego uzyskanie jest w danej sytuacji niemożliwe z przyczyn obiektywnych np. zaświadczeniem właściwego organu o zameldowaniu, jeżeli student zamieszkuje bez zameldowania, umową najmu, jeżeli student nie zamieszkuje na podstawie takiej umowy.
Należy pamiętać, iż w postępowaniu dotyczącym przyznawania pomocy materialnej uczelnia powinna dążyć do ustalenia rzeczywistego stanu faktycznego przy pomocy wszystkich dostępnych środków dowodowych przewidzianych przez K.p.a.
wiec analizujac powyzsze żądanie takiego zaświadczenia od wynajmujacego jest przegieciem
ej no skąd ten pesymizm...przecież po pierwsze nie takie rzeczy studenci robili, po drugie studenci to zdolne bestie
trzeba rzucić hasło jakiegoś spotkania, na takim spotkaniu ustlić co i jak i brać się do dzieła
w sumie sądzę że to niedotyczy tylko kilku osób na całej uczelni, tylko dosyć sporej grupy osób, więc każda z nich powinna się tym zainteresować
można też zrobić ogólny wzór listu (petycji) tam zawrzeć wszelkie wątpliwości i wyjaśnienia, po czym pozbierać podpisy pod takim listem i złożyć "na ręce" odpowiednich organów (coś w stylu ostatniej akcji odnośnie obrzydliwego nowego loga uczelni)
Wysłany: 2008-06-29, 17:03 Re: oświadczenie o zgłoszeniu w urzedzie skarbowym
ptysza napisał/a:
(...)do umowy najmu musisz złożyć też oświadczenie wynajmującego o dopełnieniu wszelkich formalności zgłaszania takiej umowy najmu w urzędzie skarbowym
przecież to jest absurd, ja jako studentka legalnie wynajmuję mieszkanie(...)
Jezeli wynajmujesz legalnie to powyzsze formalnosci sa dopelnione, wiec nie ma problemu z oswiadczeniem.
No właśnie, że to nie takie łatwe, bo chyba zapomniałeś o tym, że mieszkamy w Polsce. A polski obywatel nie spieszy się do płacenia podatków. Za bardzo nie rozumiem, co takie oświadczenie ma wnieść istotnego do podania jakie składa student ubiegając się o stypendium. To jakieś statystyki prowadzi uczelnia czy co? Do tej pory wystarczyła umowa najmu i meldunek, nie widzę sensu żądania od osób trzecich takich oświadczeń. Ja po prostu wiem, że większość najemców nie wykazuje tego w przychodach, bo prosty rachunek, średnio za 2pokoje biorą 1500-1600 zł razy 12 miesięcy to już trochę podatku się uzbiera.
A i jeszcze jedno, jeśli macie podpisane umowy najmu to właściciel automatycznie podpisując z wami taka umowę wyraża zgodę na meldunek, więc nie dajcie się wprowadzić w błąd. Oczywiście tego na uczelni też mi nikt nie powiedział - wystarczy iść z umową najmu i dowodem osobistym do biura meldunkowego i bez problemu i bez obecności właściciela się sami zameldujecie na czas trwania umowy. Bez opłat oczywiście. Wiem, że w zeszłym roku dużo osób o tym nie wiedziało i to nie tylko na naszej uczelni i przez to stracili stypendium mieszkaniowe. Ja osobiście będę się starała załatwić takie oświadczenie, ale prawdę powiedziawszy nie wiem czy ja bym takie wystawiała najmując mieszkanie obcym.
I ostatnia myślę ważna informacja. Nie wiem czy to słyszeliście, ale jakiś czas temu w mediach pojawiła się informacja, że bodajże od października lub listopada będzie obowiązek wykazywania takich dochodów. Mówili coś nawet o kasach fiskalnych ale to chyba lekka przesada. I takim sposobem ceny mieszkać znowu pójdą w górę
No właśnie, że to nie takie łatwe, bo chyba zapomniałeś o tym, że mieszkamy w Polsce. A polski obywatel nie spieszy się do płacenia podatków. Za bardzo nie rozumiem, co takie oświadczenie ma wnieść istotnego do podania jakie składa student ubiegając się o stypendium. To jakieś statystyki prowadzi uczelnia czy co? Do tej pory wystarczyła umowa najmu i meldunek, nie widzę sensu żądania od osób trzecich takich oświadczeń. Ja po prostu wiem, że większość najemców nie wykazuje tego w przychodach, bo prosty rachunek, średnio za 2pokoje biorą 1500-1600 zł razy 12 miesięcy to już trochę podatku się uzbiera.
A i jeszcze jedno, jeśli macie podpisane umowy najmu to właściciel automatycznie podpisując z wami taka umowę wyraża zgodę na meldunek, więc nie dajcie się wprowadzić w błąd. Oczywiście tego na uczelni też mi nikt nie powiedział - wystarczy iść z umową najmu i dowodem osobistym do biura meldunkowego i bez problemu i bez obecności właściciela się sami zameldujecie na czas trwania umowy. Bez opłat oczywiście. Wiem, że w zeszłym roku dużo osób o tym nie wiedziało i to nie tylko na naszej uczelni i przez to stracili stypendium mieszkaniowe. Ja osobiście będę się starała załatwić takie oświadczenie, ale prawdę powiedziawszy nie wiem czy ja bym takie wystawiała najmując mieszkanie obcym.
I ostatnia myślę ważna informacja. Nie wiem czy to słyszeliście, ale jakiś czas temu w mediach pojawiła się informacja, że bodajże od października lub listopada będzie obowiązek wykazywania takich dochodów. Mówili coś nawet o kasach fiskalnych ale to chyba lekka przesada. I takim sposobem ceny mieszkać znowu pójdą w górę
Przeciez wynajmujesz legalnie, wiec taka umowa musi byc jawna w stosunku do US. Jezeli nie, to jest g**** warta, kazdy moze taka z Toba podpisac. Jest to dochod dla najemcy, wiec musi byc opodatkowany (nie mowie, ze mi sie to podoba badz nie), a co za tym idzie legalny, w konsekwencji czego papierek do stypendium to formalnosc. A jezeli najemca nie chce takiego wydac, to mozna go postraszyc tym, ze zdajesz sobie sprawe z utajania przez niego dochodu z najmu i zmieknie. Oczywiscie wiadomo, ze nie warto tego ukazywac w przychodach no ale coz, takie jest prawo.
Co do cen mieszkan to juz duzo w gore nie pojda. Banka peka, ludzie topia sie w kredytach i za kilka lat (swiezo po studiach) bedziemy kupowac od bankow tanie mieszkania/domy ;]
dostałam odpowiedz z ministerstwa, ze zwrocili sie do wladz uczelni o wyjasnienie tej sprawy - czyli gdyby uczelnia miala prawo pobierac od studentow takie dokumenty mysle ze by mi napisali, przykro nam ale uczelnia moze żądać to i to...to moze sie jakos ruszy sprawa zawsze cos, pozd
Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2008-08-29, 01:42
Witam
Jestem studentem AE Poznań i chciałbym otrzymać stypendium mieszkaniowe
Kryterium finansowe spełnię, ale będę musiał dostarczyć umowę najmu pokoju ( w domku wolno stojącym, nie na stancji). Właściciel nie bardzo wie jak się do tego zabrać od strony załatwiania w US i ja szczerze mówiąc tez nie... więc, moje pytania:
1. Czy jeśli spiszę z nim umowę i zaniosę na uczelnię ( bez zgłaszania w US) to uczelnia jakoś mnie sprawdzi? Zakładam, ze zadne osoby 3 nie doniosą do US.
2. Czy istnieje obowiązek podatkowy jeśli kwota czynszu wynosić będzie 280 zł/ m-c przez 9 miesięcy?
Serdecznie
Łukasz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum