jeżeli będziesz mieszkał w akademiku i spełnisz warunki co do określonego dochodu na jedna osobe w rodzinie, to dostajesz dofinansowanie bez problemu <idziesz do pań od stypendiów, wypełniasz papaierki, skladasz dokumenty ze Skarbówki>
jezeli jednak chcesz mieszkac w mieszkaniu to musisz przyniesc dokument o tymczasowym zameldowaniu, kopie umowy z wlasciecielem ale podobno nie jest pewne czy wtedy dostaniesz ta forsę
ja w tamtym roku dostalem mimo ze mieszkalem w mieszkaniu :] ale faktycznie musialem doniesc umowe i papierek ze jestem tymczasowo zameldowany.. a jaka to kwota byla to dokladnie nie wiem ale cos kolo tego co napisala nitra.
W takim razie gdyby się postarać, załatwić sobie stypendium socjalne + mieszkaniowe (można tak w ogole?) to wlasciwie pozostaje oplacic akademik, a reszta na tak zwane 'życie'. Własciwie to we Wrocławiu będzie mnie utrzymywał sam Wrocław... i po co komu praca? ;x
na jednym druku jest wszystko, socjalna, mieszkaniowa, coś tam na wyżywienie i chyba coś jeszcze ale nie jestem pewna, podkreślasz wszystko i albo Ci przyznają albo nie, nic nie stracisz, a zyskać możesz
Wysłany: 2008-06-15, 12:20 oświadczenie o zgłoszeniu w urzedzie skarbowym
odgrzebuje temat, bo myślę ze jest trochę osób na uczelni, które się tym zainteresują!!
pewnie wiecie, ze zmieniono daty składania stypendiów - ale nie wiem czy wszyscy doczytali informację o tym, że jeśli chcesz dostać mieszkaniowe i nie mieszkasz w akademiku, to do umowy najmu musisz złożyć też oświadczenie wynajmującego o dopełnieniu wszelkich formalności zgłaszania takiej umowy najmu w urzędzie skarbowym
przecież to jest absurd, ja jako studentka legalnie wynajmuję mieszkanie, płacę ale co mi do tego co z kasą robi właściciel i czy on jest uczciwy i zgłasza to w urzędzie jako dodatkowy dochód!!!
nie rozumiem po co uczelni takie oświadczenie, chyba tylko po to żeby jak najmniej kasy studentom wypłacić!!
ludzie jeśli też uważacie, że to absurd to musimy coś z tym zrobić!! bo nie wierzę, że każdy kto miał do tej pory mieszkaniowe bez problemu wyciągnie takie oświadczenie od wynajmującego musimy coś z tym zrobić, tu chodzi o niemałe pieniądze bo te niecałe 200 zł miesięcznie to nie jest mało!!
ja napisałam pismo w tej sprawie do MENu, poki co nikt nie odpisuje i mam wrazenie ze nie odpisze, bo moj list zaginal wsrod wielu innych, moze jesli wiecej osob tak napisze to rusza glowami wiec ludzie piszcie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum