forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Co po Informatyce i Ekonometrii?
Autor Wiadomość
zizu_90

Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2008-10-09, 20:10   Co po Informatyce i Ekonometrii?

Cześć. W przyszłym roku będę zdawać maturę. Jeśli zdam ją szczęśliwie, chciałbym dostać się na Informatykę i Ekonometrię. W szczególności interesuje mnie Ekonometria. Wiem z grubsza na czym polega ta nauka (wydaje mi się bardzo ciekawa), ale czy ktoś mógłby mi powiedzieć gdzie i na jakich stanowiskach można pracować po tej specjalizacji, tzn co się robi po ekonometrii? Domyślam się, że perspektywy są dość szerokie, ale chciałbym poznać trochę konkretów. Z góry dziękuję za odpowiedź.

jul 

Wydział: Absolwent UE
Wysłany: 2008-10-09, 22:35   

nie przejmuj się, z takim podejściem rok przed maturą to i tak coś osiągniesz, ja przed maturą to myślałem.. nie, ja przed maturą... hmmmm w każdym razie nie myślałem o ekonometrii bo nie znałem takich trudnych słów.. idź se na piwko na boisko, albo coś, masz jakieś kilka lat zanim będziesz się musiał/a martwić o siano na chleb. Ludzie żyjcie troche :D

Ekonometria daje tyle co nic lub tyle co wszystko jeżeli będziesz tym dobrze zarządzał/a

PaJAC 

Wydział: ZF
Wysłany: 2008-10-09, 22:51   

zizu_90 napisał/a:
czy ktoś mógłby mi powiedzieć gdzie i na jakich stanowiskach można pracować po tej specjalizacji, tzn co się robi po ekonometrii?
Sprzątaaanie, zmywaaanie... :D Ostatnio sparafrazowałem nawet hasełko: "nowy semestr znów zaskoczył przyszłych drogowców" :)

Grupa UE Wrocław @ last.fm Join us!

jul 

Wysłany: 2008-10-09, 23:35   

PaJAC napisał/a:
nowy semestr znów zaskoczył przyszłych drogowców
chyba cza zaprogramować bota który będzie rozpoznawał pytania przyszłych studentów i będzie tym odpowiadał na te typu a ile zarobie po ekonometrii, albo gdzie będe pracował po finansach? :D :D

zizu_90

Wysłany: 2008-10-10, 00:28   

Dzięki za dobre rady, ale mnie ciekawi konkretna odpowiedź. Przecież to studiujecie, wiec chyba wiecie co możecie po tym robić? Chodzi mi o przykładowe stanowiska. Czy jest ktoś kto zaspokoi moją ciekawość? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam wszystkich życzliwych.

jul 

Wysłany: 2008-10-10, 01:06   

a tym młodym to nikt nie wytłumaczy chyba :D

no i powiedz mi co Ci to da, że ktoś Ci powie co robi po tym kierunku jak pójdziesz na jedną impreze na kolejną popadniesz w alkoholizm skończysz studia i wyjedziesz do angli na zmywak :D

..no, albo zostaniesz prezesem firmy sprzedającej opakowania biodegradowalne za 10 gr.

zork 

Wysłany: 2008-10-10, 09:25   

a zapoznałeś się z czymś w stylu "profili absolwentów" na stronie uczelni?
tyle teorii...

Minuteman III 

Wysłany: 2008-10-10, 12:34   

To gdzie będziesz pracował i na jakim stanowisku, zależy głównie od Ciebie. Po informatyce tutaj nie będziesz raczej programistą. Możesz pracować przy wdrożeniach systemów informatycznych, taki 1 przykład, ale ogólnie to możliwości jest trochę.

Gacek 

Wysłany: 2008-10-10, 13:06   

możesz być analitykiem finansowym, taki przykład nr 2 :) .

stingah 

Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 2008-10-10, 14:52   

Studia w Polsce to jedynie formalność ;) . To gdzie będziesz pracować zależy w 99% wyłącznie od Twoich zainteresowań i od doświadczenia, które nabędziesz (na własną rękę oczywiście). Brakuje u nas porządnego wyuczenia praktycznego na uczelniach (nie mówię tu tylko o UE). Więc dobrze jest na lajcie sobie studia zacząć i tak gdzieś na III-V roku zacząć nabywać doświadczenie zawodowe, bo inaczej się nie da raczej. No chyba że będziesz wybitny, ze średnią 5.0 to wtedy możesz poszukać pracy w jakichśtam korporacjach co się o studentów biją (E&Y, PriceWatetHouseCoopers itp itd) :P . Mi tam osobiście to się nie podoba. Zauważyłem, jak zacząłem pracę teraz, iż wykształcenie to mało znaczący fakt. Żeby się wybić i dobrze zarabiać potrzebne jest doświadczenie i staż. Przyznam się iż pracuję w banku w dziale telemarketingu i jest wiele osób po kierunkach w ogóle nie związanych z bankowością typu psychologia, filologia, informatyka. I to nie tylko studenci, ale też absolwenci, bo po prostu nie ma innej roboty na początek, albo nie mają co ze sobą zrobić.
zork napisał/a:
tyle teorii...

I to najlepiej podsumowuje to co jest na stronie UE. Teoria super fajna, a praktyka wali w łeb młotem 5kg.

Richie 

Wysłany: 2008-10-11, 10:10   

Taki przykład numer 3:
możesz być doradcą finansowym.
Taki przykład numer 4:
możesz być analitykiem/projektanetm baz danych
Taki przykład numer 5:
możesz być konsultantem w dziedzinie e-biznesu..

Przykładów można mnożyć...

P.S. Pamiętaj, zawsze możesz zostać Profesorem na UE i wykładać, np. mikroekonomię :D

http://www.integrator.ue.wroc.pl
  Zobacz mnie na GoldenLine

zizu_90

Wysłany: 2008-10-12, 23:09   

Dziękuję Wam serdecznie za Wasze odpowiedzi. Wiem, że studia to jedno, a rzeczywistość po zdobyciu dyplomu to zupełnie inna bajka. Chciałem tylko wiedzieć na co się nastawiać, "w którym kierunku patrzeć" albo inaczej, jakie mam możliwości patrzenia. Na razie to wszystko brzmi dla mnie abstrakcyjnie, ale przybliżyliście mi trochę profil potencjalnej pracy, za co jeszcze raz dziękuję. Życzę powodzenia :)

Odpowiedz do tematu