forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Finanse czy Ekonomia? Zaoczne, a może...?
Autor Wiadomość
eF 

Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2010-05-19, 16:23   Finanse czy Ekonomia? Zaoczne, a może...?

Wybrałem "nie takie" przedmioty na maturze i nie dostane się na dzienne na UE. Właściwie byłem już zdecydowany na Finanse na prywatnej uczleni - WSB (i ewentualnie za rok zdać maturę rozszerzoną z geografii i startować na dzienne), ale wczoraj rozmawiałem z kolegą...

Powidział, że najlepiej iść na zaoczne i zdobywać doświadczenie. Teraz nie wiem co zrobić. Mama mówi, że wolałaby mnie widzieć na dziennych. Kolega, że... decyzja należy do mnie.

Czy na studia zaoczne UE wystarczy złożyc dokumenty ze zdaną matura?

I mam jeszcze pytanie co do kierunku. W liceum chodziłem do klasy o profilu matemtycznym, jednak orłem nie byłem. Jestem trochę humanistą, trochę umysłem ścisłym, ale... lubie pieniądze :) Oglądam ostatnio TV biznes, czytam książkę "Bogaty ojciec" Kiyosakiego (pewnie niejeden z was czytał :) )... tylko czy rzeczywiście finanse będą OK - na wydziale NE? Może lepiej ekonomia? Jest duża różnica? Z matury z matemtyki na podstawie bede mial ok. 70% jeżeli to wam w czymś pomoże.

W ogóle jaki jest poziom UE? Ostatnio słyszałem taką, że na WSB podobno jest wyższy, bo część wykładowców tam odeszła, w co nie chce mi sie wierzyć.

Cox_ 

Wydział: ZF
Wysłany: 2010-05-19, 23:44   

Z mojego punktu widzenia ten model zaoczne + zdobywanie doświadczenia, to jakiś mit.
Chyba, że przez zdobywanie doświadczenia rozumiesz smażenie frytek w KFC. Zaraz po maturze, to tylko takie prace będziesz wykonywał chyba, że masz wtyki, albo farta. Policzę na palcu jednej ręki osoby, którym te zaoczne faktycznie przyśpieszyły drogę kariery.
Ja Ci polecam na ten rok zaoczne i jak Ci się studia spodobają, to poprawkę matury i witamy na dziennych ;] Ale to oczywiście Twoja decyzja.

Nie wiem jak to wygląda na zaocznych, ale dostanie się raczej nie jest problemem.
A kierunki na NE, są ogólniej bardziej humanistyczne. Ja bym Ci polecił te Finanse, myślę, że bardziej by Ci się spodobały.

eF 

Wysłany: 2010-05-20, 10:55   

Dzięki za konkretną odpowiedź. Myślę, że całkiem fajna opcja. Tylko wciąż zastanawiam sie: Ekonomia czy Finanse. Ekonomia bardziej humanistyczny. Na finansach boje sie, ze moze byc ciezko. Pobrałem program studiów w .pdf i jest wiecej "liczenia". Patrze tez na to pod kątem pracy i w ofertach do banku nie ma sprecyzowanego jaki kierunek. Jest tylko studia ekonomiczne... zazwyczaj.

Rozumiem, ze gdybym poprawił maturę i zdecydował sie na dzienne, to zaczynam od pierwszego roku...?

Jaina 

Wydział: NE
Wysłany: 2010-05-20, 11:14   

O "zdobywaniu doświadczenia" na pierwszym roku zaocznych, masz napisane powyżej. Nie wiem, jak wygląda rekrutacja na zaocznych, jakoś mnie to nigdy nie interesowało. Co do samego kierunku, to:
- na finansach nie wiem szczerze jak jest, na pewno dużo rachunkowości (kierunek na NE: finanse i rachunkowość), różnych finansów (publiczne, prywatne, podstawy finansów, przedsiębiorstw i tak dalej) i generalnie treści kształcenia ogólnego (bodajże 2 pierwsze lata mają ten sam zakres na wszystkich kierunkach NE, albo rok, nie pamiętam już)
- ekonomia - tutaj dużo różnych finansów (patrz wyżej), rachunkowość sztuk jeden, poza tym dużo niepotrzebnych przedmiotów (śmieci, śmieci i śmieci), no i przedmioty kształcenia ogólnego (polityka społeczna, matematyka (całki), mikro i makro i tak dalej)
Poziom uczelni trudno ocenić, a porównywanie do uczelni prywatnych jest trochę głupie. Tam się zdaje, jeśli się płaci, tutaj czasami trzeba chociaż trochę przysiąść i zakuć.

No i teraz kwestia zaoczne czy dzienne. Polecam najpierw zaoczne, potem poprawa matury i dzienne.

deeyw

Wysłany: 2010-05-20, 20:35   

Widzę wszystko mierzycie swoją miarą.
Znam więcej osób na zaocznych, którzy aktualnie są w 2,3 firmie i pracują, niż na dziennych. Kto będzie ciekawszy po 5 latach - zwykły dzienny, czy zaoczny z 3 latami doświadczenia w 1-2 firmach?

Zależy też jaka praca. Oczywiście nie mówię o KFC itd. ale wszystkie doradztwa, mniej wymagające stanowiska (oczywiście niekoniecznie super płatne, ale w tym momencie nie to jest priorytetem) wymagają matury - potem firma wysyła na kursy i lecimy. Moja kuzynka np. pracuje jako asystentka księgowej, jest na 1 roku zaocznych - można? I to jest doświadczenie, bo to ma powiązanie, bo tym się można pochwalić potem w CV.

Nie namawiam nikogo do tego czy innego. Studia dzienne są ok, zaoczne są ok. Na dziennych ten materiał wydaje się być lepiej rozłożony, także z tej perspektywy warto. Ale jeżeli ktoś ma możliwość zaocznych (finansowo, bo jednak trochę to kosztuje) i chce próbować zarabiać to warto spróbować. TYM BARDZIEJ, że autor tematu wybiera się na zaoczne tak czy siak.

eF - jestem w identycznej sytuacji. Nie te przedmioty, nie ma wielkich szans na dzienne na UE - ale są, i jak się dostanę, to pójdę. Jeśli nie - idę na WSB na zaoczne, podejmuje pracę - znajomy bierze mnie pod swoje skrzydło.

Porównywanie uczelni nie jest głupie, głupie jest porównywanie studentów z tych uczelni. Bo to, czy ktoś skończy szkołę prywatną czy państwową, to jedno, i mało znaczy, liczy się kto coś WYNIESIE z owej szkoły i jak się do tego nastawi. Poziom uczelni jest zdecydowanie zbliżony - to są praktycznie Ci sami wykładowcy.

Może powiem dlaczego wolę zaoczne na WSB niż na UE. Chodzi o cenę. Na UE koszt miesięcznej nauki to 500zł, na WSB 310zł. Bynajmniej tak wyczytałem z cennika na UE, nie znalazłem innej ceny - może jest mniejsza? Jak tak, to proszę o korektę, i będę wdzięczny.
Dobrze poszła matematyka i angielski, spodziewam się ponad 170 - a tyle potrzeba, by 1 semestr na WSB był darmowy. Kolejna zachęta. Nie wiem czy na UE też tak jest, ale za średnią 4,75 na WSB studiuje się za darmo. Warto spróbować.

Niemniej jednak myślę, że w przypadku kolegi każdy wybór będzie dobry. Bo skoro dziennie się nie powiodą, to zostają tylko 2 drogi. A są bardzo zbliżone. Zostaje jeszcze możliwość poprawienia matury, co proponują inni, i popieram - warto, jeżeli zależy na dziennych.

Udanego wyboru ;)

Odpowiedz do tematu