forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
FiR na ZIF'ie - jakie perspektywy?
Autor Wiadomość
FCDplayer

Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2011-04-13, 12:15   FiR na ZIF'ie - jakie perspektywy?

Jest to mój pierwszy post, także witam wszystkich serdecznie - z tej strony Kuba.

Najprawdopodobniej w tym roku będę składał papiery na Finanse i Rachunkowość na wydziale Zarządzania, Informatyki i Finansów. Nie jestem jednak do końca pewien czy zdaję sobie sprawę z tego co te studia oferują po ich ukończeniu, dlatego zwracam się do Was o pomoc.

1. Jakie typy pracy na dzień dzisiejszy podejmują ludzie po tym kierunku? Jakie jest średnie wynagrodzenie, perspektywy w awansie, itd.?

2. Czy jest to dobry kierunek, jeżeli ktoś posiada już jakiś tam kapitał i myśli o otworzeniu firmy w przyszłości? Szukałem czegoś pośredniego, tj. z jednej strony dającego przygotowanie do utworzenia własnej działalności, z drugiej strony zabezpieczającego w razie porażki, możliwością pracy "u kogoś". Co o tym sądzicie?

3. No i trzecie takie już luźniejsze pytanie. Jak jest z atmosferą na studiach? Czy ludzie są przyjaźnie nastawieni? Trudno odczuć tzw. "wyścig szczurów"?

Obecnie studiuję na I roku Informatyki na Pwr, jednak nie jest to kierunek dla mnie i planuję wziąć dziekankę i spróbować właśnie u Was. Także bardzo mile widziane wszelkie odpowiedzi, chociażby cząstkowe, cokolwiek podpowiadające. Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam, Kuba. :)

ulul 

Wydział: ZF
Wysłany: 2011-04-14, 15:49   

1. To zależy od wielu rzeczy: specjalizacja na studiach, osobiste preferencje/zainteresowania, czasem po prostu traf. Finanse to szerokie pojęcie - masz i bankowość, i księgowość, wyceny, inwestycje, analizy, doradztwo, ubezpieczenia... Mnóstwo możliwości. Dla konkretów poklikaj sobie np. tutaj: http://www.karierawfinans...rt-wynagrodzen/ . Jeśli w ogóle nie masz pojęcia, co można robić po finansach to proponuję zagłębić się w opis kierunku i dostępnych specjalizacji, w końcu gdzie jak nie na stronie uczelni znajdziej informacje o tym, co dany kierunek oferuje :) .

2. Jeśli masz pomysł na biznes to trochę wiedzy finansowej nie zaszkodzi ;) .

3. Ja się z tym nie spotkałam, nie wiem jak inni.

FCDplayer

Wysłany: 2011-04-15, 14:25   

Dziękuję bardzo ululku za odpowiedź. :) Strona którą podałaś jest znakomita. Kiedyś się na nią natknąłem, ale było to dawno i trudno było mi ją znaleźć.

Może jeszcze opinie kogoś innego? Nawet najdrobniejsza pomoc jest bardzo mile widziana. :)

Pozdrawiam, Kuba.

Nolfavrellin

Wysłany: 2011-04-18, 12:25   

Po konsultacji z nauczycielką Podstaw Przedsiębiorczości, której córka i połowa rodziny studiuje kierunki związane z ekonomią, dowiedziałem się, że Ekonomi jest najbardziej wszechstronnym kierunkiem jeśli chodzi o przyszłe zatrudnienie. O Informatyce i Ekonometrii wypowiadała się w samych superlatywach oprócz tego, że są to studia chyba najtrudniejsze na uczelniach ekonomicznych. Podobno takich specjalistów jest jeszcze mało i z zatrudnieniem nie ma problemu. Poza tym poleciła mi właśnie FiR.
Nie wiem ile w tym prawdy, ale wydaje mi się, że jej opinia jest wiarygodna.

Osobiście będę składał papiery na FiR na wydział NE i ZIF. Wolałbym się dostać na NE, bo jestem z klasy o profilu humanistycznym i taka tematyka jest mi bliższa. Z postów, które przeczytałem na tym forum wynika, że wydziały te, jeśli chodzi o późniejsze zatrudnienie, niczym się nie różnią. Na NE jest więcej przedmiotów humanistycznych.

Stronka ulul rzeczywiście jest świetna :D . Co do Twojego punktu 3... Wrocław to przede wszystkim duże, piękne miasto o tradycjach uniwersyteckich. Jak odwiedziłem je pierwszym raz już wiedziałem, gdzie chce studiować ;D

Odpowiedz do tematu