Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2010-06-01, 17:37 II stopień : ZIiF (Finanse i Rachunkowość)
Witam:)
Mam pytanie odnośnie trzech specjalności, na Finansach i Rachunkowości:
1. Rachunkowość zarządcza i controlling
2. Analityk finansowy i zarządzanie ryzykiem
3. Rachunkowość instrumentów finansowych i zabezpieczeń
Ogólnie który kierunek jest "lepszy", tzn. ciekawszy, bardziej nastawiony na praktykę niż teorię, po którym łatwiej znaleźć pracę, gdzie jest łatwiej, gdzie się łatwiej dostać?
Generalnie jak jest na tych specjalnościach? czy osoby z "zewnątrz" mają na początku duże braki po licencjacie? Ja kończę teraz licencjata na matematyce, specjalność w ekonomii i ubezpieczeniach, więc jakiś ogólny ogląd w tej dziedzinie mam, chociaż bardziej od strony matematycznej. Który z tych 3 kierunków polecalibyście takiej osobie jak ja?:)
1. rachunkowosc zarzadcza i controlling - u nas tej specjalnosci nie otworzyli (zbyt mala liczba chetnych), ale z tego co sie orientuje to taka wersja "light" rachunkowosci
2. analityk finansowy i zarzadzanie ryzykiem - generalnie nastawienie na przedmioty zwiazane z rynkiem kapitalowym, pare rzeczy z ubezpieczeniami, sporo osob wybiera ta specjalnosc, najwiecej takiego matematycznego liczenia, wzorow
3. nie bylo u nas takiej specjalnosci do wyboru, tylko przypuszczam ze nastawienie bardziej na ujmowanie w sprawozdaniach nowych bardziej skomplikowanych instrumentow (np. pochodnych) ale to tylko moje przypuszczenia
nie ma takich rzeczy z ktorymi nie da sie u nas poradzic
jak interesuja cie rynki kapitalowe, wycena instrumentow - polecam specjalnsoc numer 2
jezeli o rachunkowosci masz znikome pojecie to moze byc ciezej na poczatku, bo pewnie prowadzacy wyjda z zalozenia ze chociaz podstawy rachunkowosci kazdy mial
_________________ All good things comes to those who wait
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum