Wydział: Nie jestem z UE
Wiek: 19 Dołączyła: 06 Maj 2011 Posty: 55 Skąd: z Zasiedmiogrodu
Wysłany: 2011-05-06, 11:23 Język - proszę o pomoc.
W liceum uczę się angielskiego i rosyjskiego. Języki nie są moją najmocniejszą stroną, dlatego mam pewne obawy. Angielski spróbuję zdać na poziomie rozszerzonym, chociaż nie wiem, co z tego wyjdzie. Ilu języków uczycie się na studiach? Podział jest według stopnia zaawansowania? Są jakieś wstępne egzaminy? Bardzo chciałabym się uczyć hiszpańskiego. Trochę już umiem z filmów i piosenek, ale nigdy nie była to profesjonalna nauka. Bardzo mi zależy na j. hiszpańskim. Czy będzie z tym problem? Proszę o odpowiedź.
2 języki i w rekrutacji zaznaczasz,który język wybierasz jako kontynuacja, a który od podstaw więc spokojnie będziesz mogła uczyć się hiszpańskiego, jak zaznaczysz,że od postaw to trafisz do grupy podstawowej ,ale nam babka na włoskim na wstepie powedziala, że jesli mielismy juz styczność z tym językiem i będziem się tu nudzić, żeby się przepisać do grupy bardziej zaawansowanej;)
Wysłany: 2011-05-06, 15:59
Dzięki za odpowiedź Mam jeszcze rok na podjęcie decyzji, ale nie chcę tego robić w ostatniej chwili. Czy nauka języków jest pod kątem kierunku studiów? Tzn. uczycie się takich podstawowych rzeczy, potrzebnych w życiu codziennym czy raczej związanych z biznesem, ekonomią, przedsiębiorczością etc.?
No właśnie, języki. Wybieram się na FIR na ZIF-ie i interesuje mnie jak wyglada sprawa języków.
Czy FCE zwalnia z zajęć z angielskiego?
Ile godzin w tygodniu i ile języków jest w planie?
FCE na pewno nie zwalnia z zajęć z angielskiego. Na ZiFie jest łącznie 60 godzin języków na semestr przez pierwsze 3 semestry. Czyli po 2 godziny zajęciowe każdego języka tygodniowo
No właśnie, języki. Wybieram się na FIR na ZIF-ie i interesuje mnie jak wyglada sprawa języków.
Czy FCE zwalnia z zajęć z angielskiego?
Ile godzin w tygodniu i ile języków jest w planie?
FCE na pewno nie zwalnia z zajęć z angielskiego. Na ZiFie jest łącznie 60 godzin języków na semestr przez pierwsze 3 semestry. Czyli po 2 godziny zajęciowe każdego języka tygodniowo
racja - FCE na pewno nie zwalnia z angielskiego, przyjmuje się, że FCE to poziom tak mniej więcej B2/C1, a na UE można mieć zajęcia nawet na poziomie C2, na pewno jest się jeszcze czego uczyć
Pytałem o FCE, bo o takim "procederze" słyszałem od studentów PWr. Mówicie 2 godziny zajęć tygodniowo - zajęć z jednego języka (2 godziny dla jednej grupy na danym poziomie zaawansowania) czy po jednej godzinie przy konieczności wyboru 2 języków.
Wydział: IE
Wiek: 26 Dołączyła: 08 Mar 2005 Posty: 2486 Skąd: w cieniu 71
Wysłany: 2011-05-18, 12:50
Marlena7 napisał/a:
Czy nauka języków jest pod kątem kierunku studiów? Tzn. uczycie się takich podstawowych rzeczy, potrzebnych w życiu codziennym czy raczej związanych z biznesem, ekonomią, przedsiębiorczością etc.?
Oczywiście wszystko zależy od tego na jakim poziom danego języka będziesz chodzić. Jeśli zaczniesz hiszpański od podstaw, to zaczynasz go od samego początku, lecz nie jest to [w moim przypadku nie była] nauka kwestii biznesowych. Najpierw trzeba ogarnąc hiszpański w sprawahc bytu codziennego. Natomiast w zależności do tego na jakim poziomie masz ang i w jakiej grupie wylądujesz, z pewnością będą poruszane dalsze kwestie znajomości jęz. angielskiego. Ja na początku wylądowałam w grupie B2 angielskiego i uczyliśmy się stricte biznesowego angielskiego, powiązanego z tematyką studiów.
A jeśli wybieram sie na IB, wiadomo studia w j.ang, to też muszę wybrać dwa inne? Czy po prostu mam j.ang i jeszcze jakiś? Czy wybieram np. niemiecki i hiszpański?
Wysłany: 2011-05-18, 21:19
Katia, dzięki za odpowiedź Wydaje mi się, że na poziom B2 jestem za słaba. Moje możliwości oceniam w tym momencie na B1. W jaki sposób dokonuje się podziału na grupy wg stopnia zaawansowania? Każdy wybiera sobie swój poziom czy na początku roku wszyscy piszą test i decydują o tym wyniki?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum