forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Język - proszę o pomoc.
Autor Wiadomość
Marlena7 

Wydział: Nie jestem z UE
  Wysłany: 2011-05-06, 11:23   Język - proszę o pomoc.

W liceum uczę się angielskiego i rosyjskiego. Języki nie są moją najmocniejszą stroną, dlatego mam pewne obawy. Angielski spróbuję zdać na poziomie rozszerzonym, chociaż nie wiem, co z tego wyjdzie. Ilu języków uczycie się na studiach? Podział jest według stopnia zaawansowania? Są jakieś wstępne egzaminy? Bardzo chciałabym się uczyć hiszpańskiego. Trochę już umiem z filmów i piosenek, ale nigdy nie była to profesjonalna nauka. Bardzo mi zależy na j. hiszpańskim. Czy będzie z tym problem? Proszę o odpowiedź.

stawo123

Wydział: NE
Wysłany: 2011-05-06, 15:43   

2 języki i w rekrutacji zaznaczasz,który język wybierasz jako kontynuacja, a który od podstaw :) więc spokojnie będziesz mogła uczyć się hiszpańskiego, jak zaznaczysz,że od postaw to trafisz do grupy podstawowej ,ale nam babka na włoskim na wstepie powedziala, że jesli mielismy juz styczność z tym językiem i będziem się tu nudzić, żeby się przepisać do grupy bardziej zaawansowanej;)

Marlena7 

Wysłany: 2011-05-06, 15:59   

Dzięki za odpowiedź :) Mam jeszcze rok na podjęcie decyzji, ale nie chcę tego robić w ostatniej chwili. Czy nauka języków jest pod kątem kierunku studiów? Tzn. uczycie się takich podstawowych rzeczy, potrzebnych w życiu codziennym czy raczej związanych z biznesem, ekonomią, przedsiębiorczością etc.?

w szpilkach 

Wydział: ZF
Wysłany: 2011-05-06, 23:05   

a ja powiem tak: języki na studiach to jedna wielka ściema.... i tyle :D

Marlena7 

Wysłany: 2011-05-07, 00:40   

Mogłabyś rozwinąć swoją myśl? ;)

aria 

Wydział: IE
Wysłany: 2011-05-07, 09:30   

zależy na kogo z prowadzących trafisz - niektórzy dużo wymagają, a niektórzy prawie nic :)

Goguś 

Wysłany: 2011-05-07, 23:18   

No właśnie, języki. Wybieram się na FIR na ZIF-ie i interesuje mnie jak wyglada sprawa języków.

Czy FCE zwalnia z zajęć z angielskiego?
Ile godzin w tygodniu i ile języków jest w planie?
  Zobacz mnie na GoldenLine

Xite 

Wysłany: 2011-05-10, 11:28   

Goguś napisał/a:
No właśnie, języki. Wybieram się na FIR na ZIF-ie i interesuje mnie jak wyglada sprawa języków.

FCE na pewno nie zwalnia z zajęć z angielskiego. Na ZiFie jest łącznie 60 godzin języków na semestr przez pierwsze 3 semestry. Czyli po 2 godziny zajęciowe każdego języka tygodniowo

magda_jaz 

Wysłany: 2011-05-10, 13:04   

Xite napisał/a:
Goguś napisał/a:

FCE na pewno nie zwalnia z zajęć z angielskiego. Na ZiFie jest łącznie 60 godzin języków na semestr przez pierwsze 3 semestry. Czyli po 2 godziny zajęciowe każdego języka tygodniowo

racja - FCE na pewno nie zwalnia z angielskiego, przyjmuje się, że FCE to poziom tak mniej więcej B2/C1, a na UE można mieć zajęcia nawet na poziomie C2, na pewno jest się jeszcze czego uczyć :)

Goguś 

Wysłany: 2011-05-10, 15:08   

Pytałem o FCE, bo o takim "procederze" słyszałem od studentów PWr. Mówicie 2 godziny zajęć tygodniowo - zajęć z jednego języka (2 godziny dla jednej grupy na danym poziomie zaawansowania) czy po jednej godzinie przy konieczności wyboru 2 języków.

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Xite 

Wysłany: 2011-05-10, 15:40   

W tygodniu masz 2 godziny zajęć języka angielskiego i 2 godziny innego.

katia 

Wydział: IE
Wysłany: 2011-05-18, 12:50   

Marlena7 napisał/a:
Czy nauka języków jest pod kątem kierunku studiów? Tzn. uczycie się takich podstawowych rzeczy, potrzebnych w życiu codziennym czy raczej związanych z biznesem, ekonomią, przedsiębiorczością etc.?

Oczywiście wszystko zależy od tego na jakim poziom danego języka będziesz chodzić. Jeśli zaczniesz hiszpański od podstaw, to zaczynasz go od samego początku, lecz nie jest to [w moim przypadku nie była] nauka kwestii biznesowych. Najpierw trzeba ogarnąc hiszpański w sprawahc bytu codziennego. Natomiast w zależności do tego na jakim poziomie masz ang i w jakiej grupie wylądujesz, z pewnością będą poruszane dalsze kwestie znajomości jęz. angielskiego. Ja na początku wylądowałam w grupie B2 angielskiego i uczyliśmy się stricte biznesowego angielskiego, powiązanego z tematyką studiów.

_Kinga_ 

Wysłany: 2011-05-18, 14:00   

A jeśli wybieram sie na IB, wiadomo studia w j.ang, to też muszę wybrać dwa inne? Czy po prostu mam j.ang i jeszcze jakiś? Czy wybieram np. niemiecki i hiszpański?

Marlena7 

Wysłany: 2011-05-18, 21:19   

Katia, dzięki za odpowiedź :) Wydaje mi się, że na poziom B2 jestem za słaba. Moje możliwości oceniam w tym momencie na B1. W jaki sposób dokonuje się podziału na grupy wg stopnia zaawansowania? Każdy wybiera sobie swój poziom czy na początku roku wszyscy piszą test i decydują o tym wyniki?

mexion 

Wysłany: 2011-05-28, 16:00   

najpierw tymmczasowe grupy wg matur, a potem test

Odpowiedz do tematu