forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Kilka pytan odnosnie studiow na UE
Autor Wiadomość
Szeredy

Wydział: Absolwent UE
Wysłany: 2010-02-20, 20:26   Kilka pytan odnosnie studiow na UE

Witam

Mam kilka pytan, na ktore juz od jakiegos czasu poszukuje odpowiedzi. Otoz chcialbym rozpocząć studia na UE od pażdziernika, tyle ze na dwóch kierunkach. Jednym z nich napewno bedzie zarządzanie na ZIF, co do drugiego to rozważam nastepujące opcje:
Zarządzanie na NE lub Informatyke i Ekonometrie na ZIF.
Moja orientacja w sprawach studiow jest znikoma, wiec chcialbym zapytac kogos kto mial juz stycznosc z wydzialami ZIF i NE, z którego kierunku jest możliwość przepisania wiekszej czesci ocen, wzgledem Zarządzania na ZIF? Ewentualnie prosilbym o sugestie i opinie dotyczące NE i ZIF. Gdzies wyczytalem, że na NE jest wiecej przedmiotów humanistycznych co w sumie dla mnie jest in plus, tyle że wtedy miałbym ukonczone takie same kierunki na roznych wydzialach.

Mam jeszcze jedno pytanie, choc pewnie nie pod ten dzial. Mianowicie, czy istnieje sekcja piłki ręcznej? Jeżeli nie, to na jakie sekcje można uczęszczać(niestety nie udalo mi sie znaleźć listy).

Prawie bym zapomnial, jeszcze pytanie odnosnie stypendium naukowego.
Czy studiując na 2 wydzialach, badz na jednym(2 rozne kierunki), przy czym na obydwoch z nich uzyskałbym wymagana srednia, to czy tym samym otrzymuje dwukrotnie stypendium naukowe? Pytanie zapewne glupie dla bedacych w temacie, lecz tak jak zaznaczylem, o studiach wiem na razie tyle co nic.

Z góry dziekuje za odpowiedzi

Pozdrawiam

Jamaika 

Wydział: ZF
Wysłany: 2010-02-20, 21:53   

Po co chcesz robić 2 takie same kierunki na jednej uczelni? :roll To już lepiej wybierz jeden wydział, ale zrób na jednym kierunku 2 specjalności...

Szeredy

Wysłany: 2010-02-20, 22:34   

Hmm...Wlasnie sęk w tym że specjalnosc na zarzadzaniu, na NE jest inna niż na tym samym kierunku na ZIF...
Osobiscie najchetniej wybral bym specjalizacje z ZIF, bedac na wydziale NE.

Shedao Shai 

Wydział: NE
Wysłany: 2010-02-21, 23:27   

o stary podwójne zarządzanie, byś był idolem wszystkich :D

Szeredy

Wysłany: 2010-02-22, 16:05   

Skoro tak mowisz to sie pewnie zdecyduje;p
A jak jest z tymi sekcjami sportowymi?

smroot 

Wydział: NE
Wysłany: 2010-02-22, 17:19   

zalezy z ktora sekcja :)))

http://azs.ue.wroc.pl/dyscypliny.html

ohafija 

Wysłany: 2010-02-22, 21:48   

Poniżej wycinek z uchwały na wydziale ZIIF, zgodnie z którym nie możesz od pierwszego roku mieć dwóch kierunków. Nie wiem jak to jest w przypadku NE, nie wiem czy u nich jest jakaś regulacja odnośnie tego, w necie przynajmniej nic nie widzę, aczkolwiek nie jestem z NE więc być może po prostu nie wiem gdzie takie informacje mogą być ;)

Cytat:
Uchwała Rady Wydziału Zarządzania, Informatyki i Finansów
nr 31/2008-09 z dnia 15 stycznia 2009r.
(...)
Zgodnie z § 6 p. 5 Uczelnianego Regulaminu Studiów Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, student może uzyskać zgodę na podjęcie drugiego kierunku studiów po spełnieniu następujących warunków: na studiach I stopnia – ma zaliczone cztery semestry studiów, a minimalna średnia dotychczasowego toku studiów jest nie mniejsza niż 4,5;
(...)

Tyle że ja nie wiem po co ci te same dwa kierunki :P Rozumiem, że inne specjalizacje, ale rzadko się zdarza tak żeby podobały się wszystkie przedmioty. Nie lepiej zdecydować się na początku na jeden kierunek, przyłożyć się żeby mieć IPS, i po prostu w ramach tego robić potem to co cię interesuje najbardziej z jednego wydziału i z drugiego wydziału.

Z przepisywaniem to tak różnie bywa, musi ci się program przedmiotu pokrywać. Jak się pokrywa to albo starasz się odgórnie o przepisanie ocen, albo uzgadniasz to indywidualnie u prowadzących. A czasem nawet nie musi ci się pokrywać tak w 100% program. Tyle że dużo zależy od samych prowadzących jak oni podchodzą do przepisywania ocen.

Co do styp. naukowego. Można mieć dwa takie stypendia. Tyle że na kierunku na którym masz ewentualnie przepisywane oceny, masz po prostu mniejszą kwotę (ale przyznam się że nie wiem jak oni to wyliczają o ile ma być mniej za te przepisane oceny :P )

powiedz TAK transplantologii

Szeredy

Wysłany: 2010-02-23, 14:12   

Wielkie dzieki Ohafija :)

Tak wiec mozliwosc studiowania dwoch kierunkiow na wydziele ZIF odpada, lecz o ile dobrzez zrozumielem moglbym zaczac studia na 1 kierunku na ZIF(wtedy wybral bym Informatyke i Ekonometrie) i na 1 kierunku na wydziale NE(w tym wypadku zarządzanie).
No chyba, ze ustawa którą przytoczylas odnosi sie do calej uczelni, wtedy o drugim kierunku moglbym pomyslec dopiero w po 2 roku, a to niestety 2 latka w plecy;/

Richie 

Wysłany: 2010-02-23, 16:11   

Szeredy, stosuje się tę zasadę dla całej uczelni, ale w szczególnych przypadkach dziekan może wyrazić zgodę na Twoim drugim roku na rozpoczęcie kolejnego kierunku studiów (ale musisz mieć wysoką średnią, bodajże 4.50)

http://www.integrator.ue.wroc.pl
  Zobacz mnie na GoldenLine

Szeredy

Wysłany: 2010-02-23, 22:35   

Coz wzchodzi na to, ze bede musial rozpoczac studia na 1 kierunku, a dopiero pozniej zaczac drugi. Trudno.
Dziekuje wszystkim za odpowiedz.

szlepcio 

Wysłany: 2010-05-12, 14:08   Studia?

Witam!
Podczepię się pod ten temat. :)

Jestem zainteresowana studiami na UE, najchętniej na ZIFie. Zastanawiam się nad zarządzaniem w biznesie - co możecie powiedzieć mi o tym kierunku. Warto? Czy jest po nim praca? Zastanawiam się, bo wiem, że po zarządzaniu jest już dużo ludzi, niestety bez pracy. No i chciałabym się zapytać o poziom? Zależy mi na jakimś w miarę ambitnym kierunku, nie mam zamiaru się obijać. ;) A może lepiej iść na logistykę? Co możecie mi doradzić? Może jeszcze inny kierunek?
Bardzo proszę o pomoc.

Odpowiedz do tematu