Wysłany: 2007-10-30, 11:54 opinie nt. kierunku Bechelor System of Finance
jestem tu nowa, więc wszystkich serdecznie witam.
chciałam prosić o wasze opinie nt. kierunku w temacie. wybieram się na AE, ale o kierunku wiem tyle co napisali na oficjalnej stronie.
sa tam spoko ludzie;) a co z tego wyjdzie to sie okaze z tego co wiem to za wiele osob z zagranicy tam nie ma ale moze to byc spowodowane tym, ze to dopiero poczatek
_________________ "Kochaj i szalej i nie myśl co dalej"
Tanie doładowania prepaid! Więcej info na PW!
takie pytanko.. w tym roku zdaje mature i jestem zainteresowany tym kierunkiem. Czy jedynym kryterium jest rozmowa kwalifikacyjna? i jakie trzeba zdawac przedmioty na maturze, geografie czy matme? i ostatnie, czy okolo 80 % z ang i geo powinno wystarczyc?
Wydział: ZF
Wysłany: 2007-11-01, 14:49
czy rozmowa była jedynym kryterium? hm... najpierw trzeba się było w ogóle dostać na uczelnię ale generalnie tak.
co do przedmiotów: w tym roku na BSF można było się rejestrować albo przez wydział NE, albo przez ZiF. w przypadku ZiFu brano pod uwagę angielski i matematykę (podejrzewam, że na NE tak samo). 80% z obu przedmiotów - oczywiście rozszerzonych - spokojnie wystarczyło.
Wydział: NE
Wysłany: 2008-02-23, 10:39
A ja dodam, ze na NE brano pod uwage angielski i georgafie albo historie albo matematyke.
Tak bylo tylko w tym roku. W nasteonym, jako ze kierunek oficjalnie przypisano do wydzialu ZF bedzie tylko matma i angielski.
Bedzie to wygladac tak, ze najpierw musisz dostac sie na ZF Rachunkowosc i Finanse, miec odpowiednia ilosc punktow, a potem o dostaniu sie na BSiF decyduje znajomosc twojego angielskiego.
Wysłany: 2010-03-16, 13:48
zależy co chcesz ze sobą zrobić dalej. program z założenia przygotowuje do egzaminu na analityka finansowego (CFA). z tego, co słyszałam, poprawili trochę niedociągnięć, jeśli chodzi o prowadzących, wreszcie też wiadomo, jakie są specjalizacje (financial management oraz financial market). jeśli interesuje cię rachunkowość - idź na studia po polsku. poszukaj też innego wątku o tych studiach, gdzieś tu jest
jestem zainteresowany studiami na UE i poważnie myślę o BSiF. Mam kilka pytań do studentów tego kierunku.
1) Jaką znajomością angielskiego trzeba się wykazac, żeby radzic sobie bez problemu z wykładami/literaturą? Kilka lat temu zdałem fce, matura rozszerzona poszla mi bez problemow, czy to wystarczy?
2)Czy wiedząc jak wyglądają studia na BSiF wybrałabys/wybrałbyś ten kierunek jeszcze raz? Dlaczego tak, dlaczego nie
3) Czy certyfikaty do których te studia przygotowują są faktycznie wartościowe czy to tylko lep na kandydatów? Czy perspektywy po tym kierunku są tak świetlane jak jest napisane na stronie?
4) Jak dużo pracy trzeba wkładac w te studia zeby nie miec na nich problemów? Chodzi mi o to czy da się prowadzic normalny tryb zycia: znajomi/hobby/sport czy są to studia z mnostwem rycia z bezsennymi nocami(nie liczac sesji;). Czy duży jest odsiew?
5) Jak trudno jest się tutaj dostac? Czy z rozszerzonymi ang:90% mat:70% fiz:55% mam realną szansę?
Wysłany: 2010-06-03, 17:09
Zacznę od końca - z tego, co widziałam, w rekrutacji biorą pod uwagę (oprócz języka i matmy)... polski Wyniki masz spoko, myślę, że byś się dostał. Zwłaszcza, że jakoś dużo chętnych nie mieli w poprzednich latach.
4) Spokojnie możesz prowadzić zwykłe życie Niektórzy robią po dwa kierunki, pracują - i dają radę. To nie politechnika gdzie ciągle COŚ
3) CFA jest lepiej znany zagranicą niż w Polsce. Świetlane perspektywy to wiesz, tak jak po każdym innym kierunku - jeśli się wykażesz
1) Z taką znajomością języka sobie poradzisz, po prostu na początku poszerzysz swoje słownictwo o różne ciekawe pojęcia (typu intergal czy polypoly ).
Ok mam pytanie o BISF. Waham sie nad II kierunkiem , aktualnie jestem na MSG i mocno biore pod uwage bisf ewentualnie fir(ZIF oczywiscie). I tu moje pytanie jak oceniacie ten kierunek pod kątem nakładów pracy bo zastanawiam się czy plan nie jest fizycznie przepakowany(jak na IIkierunek). Znacie może ludzi dla których BISF to II kierunek (daja rade ?). Jak jest u was z wykładami warto czy nie warto chodzić ?
Każdy koment będzie pomocny - może uchroni mnie przed kolejnym błędem rekrutacyjnym
Wysłany: 2010-06-04, 21:03
Mamy na roku (III) kilku dwukierunkowców, w tym ze 3 osoby robią/zrobiły MSG (czy też, jak to się dawniej zwało, SM). Wykłady teoretycznie są obowiązkowe, w praktyce to musiałby Ci ktoś z młodszych roczników powiedzieć, bo u nich podobno tego przestrzegają Wydaje mi się, że godzinowo jest tego mniej niż na polskiej wersji (jak się spojrzało na siatkę godzin to u nas co semestr 300, a na polskich 350-450 się zdarza).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum