forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Pakiet MS Office
Autor Wiadomość
Tomek.Z

Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2011-08-01, 12:50   Pakiet MS Office

Chciałbym się spytać czy na UE są jakieś zajęcia z zastosowań pakietu MS Office (przede wszystkim Excel, programowanie VBA, Acces)? Czy na zwykłych przedmiotach obowiązkowych pracuje się z tym pakietem czy raczej wszystkiego trzeba się nauczyć samemu?

Jak wygląda sytuacja ze środowiskami programistycznymi jak np. C++ czy też statystycznymi (np. R) ?

Domyślam się, że na Informatyce i Ekonometrii jest tego najwięcej, a jak jest na FiR na ZIFie?

mexion 

Wydział: ZF
Wysłany: 2011-08-01, 15:07   

na pewno sie korzysta z matlaba chyba na wszystkich kierunkach na ZIiFie
na Zarzadzaniu masz semestr "Informatyka w zarządzaniu" i tam sa zajecia w Accesie ale to raczej sam musisz sie go nauczyc zeby potem korzystac, bo to co z zajec to malo.
i sa przedmioty do ktorych sa laborki i tam sie robi prawie to samo co na cwiczeniach tylko ze w excelu (np. finanse) to poza specjalistycznymi funkcjami finansowymi (ktore beda omowione) i teoria z finansow reszty nie bylo potrzeba
z R nie slyszalam zeby sie korzystalo

Tomek.Z

Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2011-08-01, 23:17   

Czyli ogólnie nie za wiele tego jest?

Richie 

Wysłany: 2011-08-03, 14:11   

Tomek.Z, przeczytaj sylabusy przedmiotów.
Jak wspomniał mexion, jest Excel, zależnie od przedmiotu/kierunku mniej lub bardziej zaawansowany.
Na UE nauczysz się też podstaw Deplhi, VisualBasic, [...], ale to wszystko powierzchowna wiedza, lub przydatna w aspekcie ekonomicznym (zarządzanie projektem itp).

Jeżeli interesuje Cię Java, szczegółowa wiedza i kursy języków: PWr, lub UWr.

http://www.integrator.ue.wroc.pl
  Zobacz mnie na GoldenLine

piostan 

Wysłany: 2011-08-03, 23:18   

Tak trochę odbiegnę od tematu, ale na niektórych uczelniach, wydziałach i kierunkach (oczywiście po złożeniu pewnych dokumentów etc.) można dostać Windows'a, albo pakiet Office'a, jest coś takiego na UE? A w szczególności z Office'em?

Jaina 

Wydział: NE
Wysłany: 2011-08-04, 00:04   

Hmm... ZiF może dostać win7 na pewno, co do XP nie jestem pewna, czy jeszcze dilują. Co do office, to nie słyszałam, żeby było udostępniane.

mexion 

Wysłany: 2011-08-04, 06:45   

XP tez mozna dostac, offica nie ma, jedynie Visio

rajtur 

Wysłany: 2011-08-05, 18:45   

Ej czekaj, bo czegos nie kminię-ROZDAJĄ ZA DARMO win7? Eeee... Źle myślę, więc o co chodzi tak dokładniej???

Jaina 

Wydział: NE
Wysłany: 2011-08-05, 19:17   

Dostajesz na czas studiowania win7 na płytce, jak to dokładnie działa, nie pamiętam.

mexion 

Wysłany: 2011-08-06, 00:02   

msdnaa i nie dostajesz na plycie tylko sobie sciagasz sobie z serva msdnaa i dostajesz klucz

Xite 

Wysłany: 2011-08-06, 02:45   

Z popularniejszych wytworów MS dostępne są: Win7 Pro, Win Vista Business, Win XP Pro, MS Access, MS Visio, MS OneNote, Expression Studio 4, Sharepoint Designer, Visual Studio etc.

Generalnie chyba wszystko oprócz oprogramowania korporacyjnego, Worda i Excela.

rajtur 

Wysłany: 2011-08-06, 12:35   

Xite, dostępne ot tak? Bez żadnego utrudniania? I masy papierkowej roboty?
Bo o co chodzi-w ciągu tego miecha kupuję sobie lapka (allegro) i teraz się zastanawiam, czy nie kupic sobie bez Windy, wgrać sobie XPeka, a później sobie załatwić tą 7 (na cały okres studiów????), a później się zobaczy-w sumie mam być informatykiem w biznesie :D :D :D

Xite 

Wysłany: 2011-08-06, 14:25   

Na początku roku idziesz na ostatnie piętro budynku A1, ostatni pokój po lewej stronie bodajże i wypełniasz formularz który tam dostaniesz, na następny dzień dostajesz maila z MSDNAA i już możesz ściągać. Tak to przynajmniej wyglądało rok temu. Od razu można tam chyba złożyć podanie o dostęp do uczelnianego WiFi.

Ja do teraz żałuje że kupiłem lapka z systemem, bo i tak używam tego z MSDNAA (nie mogę się przekonać do polskiej wersji Windowsa, a na MSDNAA jest i polska i angielska wersja).

Nie wiem na ile orientujesz się w sprzęcie itd. ale unikaj Inwazji PC - kiepski sklep, dużo problemów robią. Polecam X-Kom - kupiłem tam już 4 lapki i zawsze szybka wysyłka, żadnych problemów przy gwarancji i czasem nawet jakiś bonusik się dostanie.

Sorry za reklamę ]:->

rajtur 

Wysłany: 2011-08-06, 15:24   

Xite, właśnie o x-komie myślę, bo sprzedają różne kombinacje z systemem, z drukarką, z plecakiem etc. Tyle zdążyłem zauważyć. Czasami inne sklepy też oferują lapka bez systemu, bo osoby prywatne-nie sprzedają bez systemu.

A działanie tego systemu trzeba przedłużać? Jedno pójście wystarczy na całe studiowanie?

A właśnie-trzeba coś przedstawiać prócz legitymacji studenckiej? Jakieś rzeczy, że się dotychczas pracowało na legalach? Czy podpisuje się jakies pismo, że się będzie tylko z legali korzystało? Czy są jakieś haczyki? No bo jak widzę 7 jest w wersji Pro, a nie HP, więc nawet fajniej...

Xite 

Wysłany: 2011-08-06, 15:46   

Nic nie musisz zaświadczać, nic podpisywać - spokojnie :)

Dostajesz klucz który aktywuje Windowsa do śmierci, klucz powinien działać nawet po skończeniu studiów tyle że w myśl umowy licencyjnej Windowsa będzie to nielegalne jego używanie etc. etc. Haczyków nie zauważyłem a z MSDNAA korzystam jak tylko potrzebuje :)

Jak wypelnisz formularz to MSDNAA działa do końca twoich studiów - dstajesz dane do logowania do systemu MSDNAA i tam ściągasz co chcesz, limit jest że tylko 1 klucz na dany program możesz dostać.

Odpowiedz do tematu