Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2011-08-01, 12:50 Pakiet MS Office
Chciałbym się spytać czy na UE są jakieś zajęcia z zastosowań pakietu MS Office (przede wszystkim Excel, programowanie VBA, Acces)? Czy na zwykłych przedmiotach obowiązkowych pracuje się z tym pakietem czy raczej wszystkiego trzeba się nauczyć samemu?
Jak wygląda sytuacja ze środowiskami programistycznymi jak np. C++ czy też statystycznymi (np. R) ?
Domyślam się, że na Informatyce i Ekonometrii jest tego najwięcej, a jak jest na FiR na ZIFie?
Wydział: ZF
Wiek: 96 Dołączyła: 15 Cze 2009 Posty: 484 Skąd: z Mojej Starej
Wysłany: 2011-08-01, 15:07
na pewno sie korzysta z matlaba chyba na wszystkich kierunkach na ZIiFie
na Zarzadzaniu masz semestr "Informatyka w zarządzaniu" i tam sa zajecia w Accesie ale to raczej sam musisz sie go nauczyc zeby potem korzystac, bo to co z zajec to malo.
i sa przedmioty do ktorych sa laborki i tam sie robi prawie to samo co na cwiczeniach tylko ze w excelu (np. finanse) to poza specjalistycznymi funkcjami finansowymi (ktore beda omowione) i teoria z finansow reszty nie bylo potrzeba
z R nie slyszalam zeby sie korzystalo
Tomek.Z, przeczytaj sylabusy przedmiotów.
Jak wspomniał mexion, jest Excel, zależnie od przedmiotu/kierunku mniej lub bardziej zaawansowany.
Na UE nauczysz się też podstaw Deplhi, VisualBasic, [...], ale to wszystko powierzchowna wiedza, lub przydatna w aspekcie ekonomicznym (zarządzanie projektem itp).
Jeżeli interesuje Cię Java, szczegółowa wiedza i kursy języków: PWr, lub UWr.
Tak trochę odbiegnę od tematu, ale na niektórych uczelniach, wydziałach i kierunkach (oczywiście po złożeniu pewnych dokumentów etc.) można dostać Windows'a, albo pakiet Office'a, jest coś takiego na UE? A w szczególności z Office'em?
Ej czekaj, bo czegos nie kminię-ROZDAJĄ ZA DARMO win7? Eeee... Źle myślę, więc o co chodzi tak dokładniej???
_________________ "Studia? To były złudzenia... Nikt Cię bracie nie docenia. I nie będzie inżyniera... Studia?! A niech to cholera!"
Studia-Grzmiąca półlitrówka
Z popularniejszych wytworów MS dostępne są: Win7 Pro, Win Vista Business, Win XP Pro, MS Access, MS Visio, MS OneNote, Expression Studio 4, Sharepoint Designer, Visual Studio etc.
Generalnie chyba wszystko oprócz oprogramowania korporacyjnego, Worda i Excela.
Xite, dostępne ot tak? Bez żadnego utrudniania? I masy papierkowej roboty?
Bo o co chodzi-w ciągu tego miecha kupuję sobie lapka (allegro) i teraz się zastanawiam, czy nie kupic sobie bez Windy, wgrać sobie XPeka, a później sobie załatwić tą 7 (na cały okres studiów????), a później się zobaczy-w sumie mam być informatykiem w biznesie
_________________ "Studia? To były złudzenia... Nikt Cię bracie nie docenia. I nie będzie inżyniera... Studia?! A niech to cholera!"
Na początku roku idziesz na ostatnie piętro budynku A1, ostatni pokój po lewej stronie bodajże i wypełniasz formularz który tam dostaniesz, na następny dzień dostajesz maila z MSDNAA i już możesz ściągać. Tak to przynajmniej wyglądało rok temu. Od razu można tam chyba złożyć podanie o dostęp do uczelnianego WiFi.
Ja do teraz żałuje że kupiłem lapka z systemem, bo i tak używam tego z MSDNAA (nie mogę się przekonać do polskiej wersji Windowsa, a na MSDNAA jest i polska i angielska wersja).
Nie wiem na ile orientujesz się w sprzęcie itd. ale unikaj Inwazji PC - kiepski sklep, dużo problemów robią. Polecam X-Kom - kupiłem tam już 4 lapki i zawsze szybka wysyłka, żadnych problemów przy gwarancji i czasem nawet jakiś bonusik się dostanie.
Xite, właśnie o x-komie myślę, bo sprzedają różne kombinacje z systemem, z drukarką, z plecakiem etc. Tyle zdążyłem zauważyć. Czasami inne sklepy też oferują lapka bez systemu, bo osoby prywatne-nie sprzedają bez systemu.
A działanie tego systemu trzeba przedłużać? Jedno pójście wystarczy na całe studiowanie?
A właśnie-trzeba coś przedstawiać prócz legitymacji studenckiej? Jakieś rzeczy, że się dotychczas pracowało na legalach? Czy podpisuje się jakies pismo, że się będzie tylko z legali korzystało? Czy są jakieś haczyki? No bo jak widzę 7 jest w wersji Pro, a nie HP, więc nawet fajniej...
Nic nie musisz zaświadczać, nic podpisywać - spokojnie
Dostajesz klucz który aktywuje Windowsa do śmierci, klucz powinien działać nawet po skończeniu studiów tyle że w myśl umowy licencyjnej Windowsa będzie to nielegalne jego używanie etc. etc. Haczyków nie zauważyłem a z MSDNAA korzystam jak tylko potrzebuje
Jak wypelnisz formularz to MSDNAA działa do końca twoich studiów - dstajesz dane do logowania do systemu MSDNAA i tam ściągasz co chcesz, limit jest że tylko 1 klucz na dany program możesz dostać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum