forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Plan zajęć - przedmioty obowiązkowe
Autor Wiadomość
wyksztalcioch

Wydział: NE
Wysłany: 2010-07-13, 21:49   Plan zajęć - przedmioty obowiązkowe

Jako, że się dostałem i zacząłem szukać informacji o tym jak to wszystko będzie wyglądać, od razu pojawiły się pytania.

1. Znalazłem coś takiego: http://www.ue.wroc.pl/p/w..._01.06.2010.pdf Czy mam rozumieć, że wszystkie wyszczególnione zajęcia są obowiązkowe? Wiem, że na UWr są grupy zajęć obowiązkowych i dodatkowych, jak to wygląda tutaj? Co oznacza kolor czerwony, którym napisane są niektóre zajęcia?

2. Języki obce. Na UWr język można zaliczyć poprzez przedstawnienie odpowiedniego certyfikatu - na przykład FCE na zaliczenie angielskiego. Czy tutaj również istnieje taka możliwość, czy też trzeba normalnie na zajęcia uczęszczać?

3. Tutaj: http://www.forumue.pl/top...-sjo-vt1668.htm przeczytałem, że "WF na AE jest jedynym przedmiotem, na który studenci pierwszego roku sami się zapisują." Czy to znaczy, że na pozostałe zajęcia zostaniemy przydzieleni na sztywno do określonych grup na określone godziny i nic nie będzie można z tym zrobić? Wydawało mi się zawsze, że student ma dosyć dużą swobodę w kształtowaniu swojego planu zajęć.

Będę wdzięczny, gdyby któryś z "weteranów" się pofatygował i odpowiedział :)

rog1201 

Wydział: ZF
Wysłany: 2010-07-13, 22:35   

To ja się dołączę do tematu i zapytam odnośnie wf-u. Obiło mi się o uszy, że z tymi zapisami na wf to jest tak, że najpierw zapisują się ci którzy mieli najwięcej punktów rekrutacyjnych, a potem, wraz z upływem czasu na zapisy, reszta studentów. to prawda?

Agaciasin 

Wysłany: 2010-07-13, 23:13   

rog1201 napisał/a:
To ja się dołączę do tematu i zapytam odnośnie wf-u. Obiło mi się o uszy, że z tymi zapisami na wf to jest tak, że najpierw zapisują się ci którzy mieli najwięcej punktów rekrutacyjnych, a potem, wraz z upływem czasu na zapisy, reszta studentów. to prawda?

nie, każdy rok zaczyna zapisy o innej godzinie, nie zależy to od punktów

Jamaika 

Wysłany: 2010-07-13, 23:33   Re: Plan zajęć - przedmioty obowiązkowe

wyksztalcioch napisał/a:

1. Znalazłem coś takiego: http://www.ue.wroc.pl/p/w..._01.06.2010.pdf Czy mam rozumieć, że wszystkie wyszczególnione zajęcia są obowiązkowe? Wiem, że na UWr są grupy zajęć obowiązkowych i dodatkowych, jak to wygląda tutaj? Co oznacza kolor czerwony, którym napisane są niektóre zajęcia?

Te na czerwono to podstawa programowa, resztę przedmiotów można wymienić na inne, jeśli mają tyle samo lub więcej punktów ECTS, jeśli ma się indywidualny program studiów (a ten można mieć chyba dopiero po 3 semestrze)
wyksztalcioch napisał/a:

2. Języki obce. Na UWr język można zaliczyć poprzez przedstawnienie odpowiedniego certyfikatu - na przykład FCE na zaliczenie angielskiego. Czy tutaj również istnieje taka możliwość, czy też trzeba normalnie na zajęcia uczęszczać?

Żaden certyfikat nie pozwala na zaliczenie języka z tego co wiem
wyksztalcioch napisał/a:

3. Tutaj: http://www.forumue.pl/top...-sjo-vt1668.htm przeczytałem, że "WF na AE jest jedynym przedmiotem, na który studenci pierwszego roku sami się zapisują." Czy to znaczy, że na pozostałe zajęcia zostaniemy przydzieleni na sztywno do określonych grup na określone godziny i nic nie będzie można z tym zrobić? Wydawało mi się zawsze, że student ma dosyć dużą swobodę w kształtowaniu swojego planu zajęć.

Plan zostaje przydzielony z góry, ale można przenieść się na ćwiczenia w innym terminie jeśli ćwiczeniowcy wyrażą zgodę.

wyksztalcioch

Wysłany: 2010-07-14, 10:10   

A czym dobrze obiło mi się o uszy, że na studiach obecność na wykładach nie jest obowiązkowa - trzeba chodzić tylko na ćwiczenia?

Jamaika 

Wysłany: 2010-07-14, 10:16   

Na większości nie jest obowiązkowa, czasem jednak wykładowca mówi że jego wykłady są obowiązkowe i co tydzień jest lista. Może też się zdarzyć że są na wykładach niezapowiedziane listy, i jeśli np jest się na wszystkich tych listach to są jakieś bonusy (np zaliczenie na 3 bez pisania egzaminu, 0,5 oceny w górę itd.), ale nie ma konsekwencji tego że nie było kogoś na listach.

rog1201 

Wysłany: 2010-07-14, 11:41   

Agaciasin napisał/a:
rog1201 napisał/a:

nie, każdy rok zaczyna zapisy o innej godzinie, nie zależy to od punktów

Czyli pojawi się informacja na stronie, że pierwszy rok zaczyna zapisy o tej i o tej, i wtedy kto pierwszy ten lepszy?

Agaciasin 

Wysłany: 2010-07-14, 12:49   

dokładnie, dodaj do tego zawalony serwer, nerwy i będzie pełny obraz zapisów na wf :D

wyksztalcioch

Wysłany: 2010-07-14, 16:38   

Wracając do WF i języków obcych. Ile semestrów trwają z nich obowiązkowe zajęcia? Języki przez całe 6 semestrów w wymiarze 90h(pierwszy)/60h(drugi)?

O WF pisze, że "stud.realiz. 75h w 2 lata" - czy to znaczy, że 60 h jest w roku pierwszym, 15 w drugim i koniec, czy też na przykład mogę sobie w pierwszym roku zrobić 35 h i w drugim 30h?

Agaciasin 

Wysłany: 2010-07-14, 16:45   

wyksztalcioch napisał/a:
Wracając do WF i języków obcych. Ile semestrów trwają z nich obowiązkowe zajęcia? Języki przez całe 6 semestrów w wymiarze 90h(pierwszy)/60h(drugi)?

O WF pisze, że "stud.realiz. 75h w 2 lata" - czy to znaczy, że 60 h jest w roku pierwszym, 15 w drugim i koniec, czy też na przykład mogę sobie w pierwszym roku zrobić 35 h i w drugim 30h?

jak z tymi językami jest to do końca nie wiadomo, bo ciągle nam powtarzają, że to się może zmienić w trakcie semestru nawet. Dla mnie to jest dziwne, ale jak sie dopytywaliśmy prowadzących to sami nie wiedzieli.

Jeśli chodzi o wf to masz 4 semestry na zaliczenie wfu. Do wyboru masz zajęcia 30 i 15 godzin w semestrze (tzn. zajęcia albo co tydzień, albo co dwa tygodnie). Od ciebie zależy jak sobie to rozplanujesz.

Aaa i zajęcia z drugiego języka są dłużej niż z pierwszego.

Martusia 

Wysłany: 2010-07-14, 17:21   

A jeśli chodzi o formę w-f? Można sobie wybrać np. basen, aerobic itd. czy forma zajęc jest z góry narzucona??

Agaciasin 

Wysłany: 2010-07-14, 17:28   

można sobie wybrać, ograniczają cię tylko godziny zajęć

wyksztalcioch

Wysłany: 2010-07-14, 21:05   

Agaciasin napisał/a:
Do wyboru masz zajęcia 30 i 15 godzin w semestrze (tzn. zajęcia albo co tydzień, albo co dwa tygodnie).

Semestr to jak rozumiem to mniej więcej okres październik - styczeń i styczeń - czerwiec, a więc okres około 15 tygodni. W jaki sposób więc wychodzi co tydzień, albo co dwa? WF prowadzony jest dwugodzinnymi blokami? Jeśli tak, to czy w podobny sposób wygląda plan pozostałych zajęć?

I jeszcze pytanie odnośnie informatyki (technologii informacyjnej), bo zauważyłem, że takie coś też wśród przedmiotów istnieje. W szkołach nie wygląda to zbyt ciekawie, ogranicza się najczęściej do obsługi OpenOffice (Office), Gimpa (Painta). Czego dotyczą zajęcia z tego przedmiotu na UE?

Agaciasin 

Wysłany: 2010-07-14, 21:28   

tak, zajęcia trwają 2*45 minut, czyli dwie godziny, a jeżli chodzi o inne zajęcia to często tak jest, zależy od przedmiotu.

Hmm z tego co pamiętam to robiliśmy jakiś bardziej zaawansowany plan dokumentu, jakieś prezentacje itp. Ogólnie na zajęciach nuda, ale co tydzień trzeba było mieć zrobiony jakiś projekt, który był sprawdzany, co i tak przy wpisach nie miało większego znaczenia, bo zaliczyli wszyscy. Jak dla mnie strata czasu.

Losia 

Wysłany: 2010-07-15, 19:23   

co do wfu - wejdź sobie na http://dev.ae.wroc.pl:3000/guest/index.php - w SWFiS, stacjonarne i zobacz jak to mniej więcej wygląda;p wiele się wyjaśni ;p

U nas technologia wygladala dokladnie jak w liceum ;d czyli office. I tyle ;)
Gorzej było z wykładami, tam koleś opowiadał jakieś niestworzone historie (tzn trudne rzeczy ;p), a potem było zaliczenie w formie testu wielokrotnego wyboru ;) i kilka osób tego nie zaliczyło na początku, trzeba było poprawiać ;)

Odpowiedz do tematu