forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Poziom nauczania języków obcych
Autor Wiadomość
Tomek.Z

Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2011-07-13, 22:47   Poziom nauczania języków obcych

Czy mógłby ktoś napisać na jakim poziomie stoi nauczanie języków obcych? Chodzi mi przede wszystkim o język niemiecki i angielski.

Z tego co wyczytałem w programie studiów to mamy 3 semestry dwóch języków obcych. Czy wie ktoś z jakiego poziomu startujemy? Czy studenci są jakoś grupowani względem znajomości danego języka?

Jaina 

Wydział: NE
Wysłany: 2011-07-13, 23:09   

Startujesz z poziomu, który zadeklarujesz w ogłoszeniu. Później jest dzielenie na grupy wg przeprowadzonego testu. Studenci wtedy przypisywani do grup z odpowiednim stopniem zaawansowania w danym języku. Angielski i niemiecki są bodajże nauczane na wszystkich poziomach. Od podstaw do zaawansowanego języka.

piostan 

Wydział: ZF
Wysłany: 2011-07-13, 23:50   

Raczej znam odpowiedź na to pytanie, ale wolę się upewnić. W deklaracji wypełniliśmy dwa języki, których chcemy się uczyć. Jeżeli te dwa dałem jako kontynuowane, a kazali mi podać trzeci opcjonalny w razie nieutworzenia grup to nie oznacza to, że i on będzie kontynuowany? Upewniam się, bo w deklaracji było coś takiego, że drugi język był łamany na trzeci i opcja kontynuowany była przypięta do obydwóch.

Marlena7 

Wysłany: 2011-07-13, 23:59   Re: Poziom nauczania języków obcych

Tomek.Z napisał/a:
Z tego co wyczytałem w programie studiów to mamy 3 semestry dwóch języków obcych.

Tylko 3 semestry? A nie przez całe studia? :/ Zdążę się nauczyć języka od podstaw w tak krótkim czasie?

A propos tego języka, który podaje się jako awaryjny... Często się zdarza, że jest zbyt dużo chętnych albo w ogóle nie otwierają danej grupy?

anka1892 

Wysłany: 2011-07-14, 10:53   

język rozpoczynany(tzn. ten drugi, niekoniecznie na takim niskim poziomie) jest 2 lata(czyli 4 semestry), język 1.(chyba nie ma innej możliwości niż angielski, albo jest ;) ) trwa 3 semestry.
Odnośnie poziomu, to wszystko zależy od prowadzącego ;)

Jaina 

Wysłany: 2011-07-14, 12:15   

Co do języka awaryjnego, to pamiętam, że kiedy ja zaczynałam uczyć się języków, bardzo dużo studentów chciało uczyć się hiszpańskiego. Ze względu na to, że jest bodajże tylko 3 lektorów tego języka, osoby, które miały mniej punktów na rekrutacji, zostawały przerzucone na język awaryjny.

Tomek.Z

Wysłany: 2011-07-14, 15:15   

A tak powracając do tematu...

Cytat:
Startujesz z poziomu, który zadeklarujesz w ogłoszeniu.

A jaki poziom należy rozumieć pod pojęciem "kontynuowany" ?

Marlena7 napisał/a:
Tylko 3 semestry? A nie przez całe studia? Zdążę się nauczyć języka od podstaw w tak krótkim czasie?

W programie studiów jest, że przez pierwsze trzy. Wątpię, żeby w tak krótkim czasie nauczyć się języka obcego od podstaw, ale na pewno można z tych trzech semestrów sporo wyciągnąć (ucząc się dodatkowo samemu, na własną rękę...).

No i chciałbym, żeby ktoś ze starszego rocznika napisał, na jakim poziomie s,a prowadzone te lektoraty...

Kwachu 

Wydział: IE
Wysłany: 2011-07-14, 15:49   

Ja, jeżeli znajdę odpowiednie fundusze i czas, zamierzam uczyć się jeszcze języka w jakiejś prywatnej szkole językowej.

Jaina 

Wysłany: 2011-07-14, 22:52   

Tomek.Z napisał/a:
A jaki poziom należy rozumieć pod pojęciem "kontynuowany" ?

Od B1 wzwyż (w przypadku angielskiego). A co wzwyż dokładnie, to właśnie pokazuje test.

A co do samych lektoratów, to zależy od prowadzącego. Miałam zajęcia na których 90% czasu było przegadane po polsku o tym, co się dzieje na uczelni itp. Ale miałam również takie, gdzie od wejścia do wyjścia z sali rozmawialiśmy w języku obcym z wstawkami lektora dotyczącymi tematu (coś nie tak się wymawia, jakieś wątpliwości dot. konkretnego słowa itp).

Tomek.Z

Wysłany: 2011-07-14, 23:04   

Czyli wszyscy którzy zaznaczyli angielski jako kontynuowany zaczynają jego naukę od poziomu B1, po I semestrze piszemy test, i w zależności od wyniku zostajemy przydzieleni do grupy o odpowiednim poziomie zaawansowania, tak?

mexion 

Wysłany: 2011-07-14, 23:11   

BEZdura :P
przychodzicie na pierwsze zajęcia i albo wtedy albo za tydzien (nie pamiętam juz) piszecie test i na nastepne zajecia (lub za tydzien) powinien być nowy podział podany

Kwachu 

Wysłany: 2011-07-14, 23:28   

A skąd ja mam wiedzieć, czy mój angielski jest na A2 czy na B2? :P
Niby na googlach znajdę co jest wymagane, by móc się szczycić konkretnym poziomem, ale wg tego, to ja uważam że jestem na poziomie jakioś b2/c1, a matury nie zdałem w jakiś przyzwoity sposób :P

mexion 

Wysłany: 2011-07-14, 23:30   

a do czego taka wiedza jest potrzebna ?
pierwszy przydział do grup idzie wg matury, potem wg wyniku testu
i tu nie jest tak jak na UWr ze do jakiegos poziomu musisz dojsc na koniec

Kwachu 

Wysłany: 2011-07-14, 23:33   

Do tego, że Jaina napisała, że angielski kontynuowany jest od B2, a ja jednak nie jestem pewien, czy po 2,5 roku nauki języka, doszedłem do takiego opanowania go.

mexion 

Wysłany: 2011-07-14, 23:34   

wiesz co, nie wiem jak jest z angielskim bo miałam kontynuowany niemiecki i my mielismy poziom A2/B1

Odpowiedz do tematu