Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2011-07-13, 22:47 Poziom nauczania języków obcych
Czy mógłby ktoś napisać na jakim poziomie stoi nauczanie języków obcych? Chodzi mi przede wszystkim o język niemiecki i angielski.
Z tego co wyczytałem w programie studiów to mamy 3 semestry dwóch języków obcych. Czy wie ktoś z jakiego poziomu startujemy? Czy studenci są jakoś grupowani względem znajomości danego języka?
Startujesz z poziomu, który zadeklarujesz w ogłoszeniu. Później jest dzielenie na grupy wg przeprowadzonego testu. Studenci wtedy przypisywani do grup z odpowiednim stopniem zaawansowania w danym języku. Angielski i niemiecki są bodajże nauczane na wszystkich poziomach. Od podstaw do zaawansowanego języka.
Raczej znam odpowiedź na to pytanie, ale wolę się upewnić. W deklaracji wypełniliśmy dwa języki, których chcemy się uczyć. Jeżeli te dwa dałem jako kontynuowane, a kazali mi podać trzeci opcjonalny w razie nieutworzenia grup to nie oznacza to, że i on będzie kontynuowany? Upewniam się, bo w deklaracji było coś takiego, że drugi język był łamany na trzeci i opcja kontynuowany była przypięta do obydwóch.
Wydział: NE
Wysłany: 2011-07-14, 10:53
język rozpoczynany(tzn. ten drugi, niekoniecznie na takim niskim poziomie) jest 2 lata(czyli 4 semestry), język 1.(chyba nie ma innej możliwości niż angielski, albo jest ) trwa 3 semestry.
Odnośnie poziomu, to wszystko zależy od prowadzącego
Co do języka awaryjnego, to pamiętam, że kiedy ja zaczynałam uczyć się języków, bardzo dużo studentów chciało uczyć się hiszpańskiego. Ze względu na to, że jest bodajże tylko 3 lektorów tego języka, osoby, które miały mniej punktów na rekrutacji, zostawały przerzucone na język awaryjny.
Wysłany: 2011-07-14, 15:15
A tak powracając do tematu...
Cytat:
Startujesz z poziomu, który zadeklarujesz w ogłoszeniu.
A jaki poziom należy rozumieć pod pojęciem "kontynuowany" ?
Marlena7 napisał/a:
Tylko 3 semestry? A nie przez całe studia? Zdążę się nauczyć języka od podstaw w tak krótkim czasie?
W programie studiów jest, że przez pierwsze trzy. Wątpię, żeby w tak krótkim czasie nauczyć się języka obcego od podstaw, ale na pewno można z tych trzech semestrów sporo wyciągnąć (ucząc się dodatkowo samemu, na własną rękę...).
No i chciałbym, żeby ktoś ze starszego rocznika napisał, na jakim poziomie s,a prowadzone te lektoraty...
A jaki poziom należy rozumieć pod pojęciem "kontynuowany" ?
Od B1 wzwyż (w przypadku angielskiego). A co wzwyż dokładnie, to właśnie pokazuje test.
A co do samych lektoratów, to zależy od prowadzącego. Miałam zajęcia na których 90% czasu było przegadane po polsku o tym, co się dzieje na uczelni itp. Ale miałam również takie, gdzie od wejścia do wyjścia z sali rozmawialiśmy w języku obcym z wstawkami lektora dotyczącymi tematu (coś nie tak się wymawia, jakieś wątpliwości dot. konkretnego słowa itp).
Wysłany: 2011-07-14, 23:04
Czyli wszyscy którzy zaznaczyli angielski jako kontynuowany zaczynają jego naukę od poziomu B1, po I semestrze piszemy test, i w zależności od wyniku zostajemy przydzieleni do grupy o odpowiednim poziomie zaawansowania, tak?
Wydział: ZF
Wiek: 96 Dołączyła: 15 Cze 2009 Posty: 484 Skąd: z Mojej Starej
Wysłany: 2011-07-14, 23:11
BEZdura
przychodzicie na pierwsze zajęcia i albo wtedy albo za tydzien (nie pamiętam juz) piszecie test i na nastepne zajecia (lub za tydzien) powinien być nowy podział podany
A skąd ja mam wiedzieć, czy mój angielski jest na A2 czy na B2?
Niby na googlach znajdę co jest wymagane, by móc się szczycić konkretnym poziomem, ale wg tego, to ja uważam że jestem na poziomie jakioś b2/c1, a matury nie zdałem w jakiś przyzwoity sposób
Wydział: ZF
Wiek: 96 Dołączyła: 15 Cze 2009 Posty: 484 Skąd: z Mojej Starej
Wysłany: 2011-07-14, 23:30
a do czego taka wiedza jest potrzebna ?
pierwszy przydział do grup idzie wg matury, potem wg wyniku testu
i tu nie jest tak jak na UWr ze do jakiegos poziomu musisz dojsc na koniec
Do tego, że Jaina napisała, że angielski kontynuowany jest od B2, a ja jednak nie jestem pewien, czy po 2,5 roku nauki języka, doszedłem do takiego opanowania go.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum