forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Praktyki i praca...
Autor Wiadomość
Tomek.Z

Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2010-06-11, 22:31   Praktyki i praca...

Witam!

W przyszłości chciałbym pracować w sektorze finansowym, w banku, towarzystwie ubezpieczeniowym jeśli nie wyjdzie to także w firmie konsultingowej itp.

Czy studia na UE we Wrocławiu przygotują mnie do takiej pracy? Jaka specjalność byłaby najlepsza (finanse i rachunkowości)?

Chciałbym też wiedzieć jak pracodawcy postrzegają absolwentów UE, czy nie mają oni problemów ze znalezieniem pracy?

Napiszcie mi jak radzicie sobie wy i wasi znajomi. Jeśli są studentami to czy dostają się na praktyki (jeśli tak to gdzie i na jakie stanowiska?). Jeśli zaś są absolwentami to gdzie pracują, czym się zajmują?

No i chciałbym się też dowiedzieć kto ma lepsze perspektywy w pracy: absolwenci ekonomicznej uczelni jaką jest bez wątpienia UE czy raczej absolwenci uniwersyteckiej ekonomii? Ostatnio też słyszałem, że do pracy w banku i ogólnie w sektorze finansowym bardzo chętnie zatrudniani są matematycy po takich specjalnościach jak matematyka ubezpieczeniowa, finansowa, ekonomiczna, prawdopodobieństwo i statystyka. Dzieje się tak dlatego, że matematyk bardzo łatwo przyswaja sobie wiedzę. Orientujecie się na ile jest to prawdą?

Pozdrawiam!

justynas 

Wydział: ZF
Wysłany: 2010-06-12, 18:59   

Z mojego doświadczenia mogę napisać, że wszystko, co napisałeś to prawda. Co do pracy branży ekonomicznej, wielu studentów i absolwentów UE można spotkać w tego typu firmach. Z drugiej strony pracodawcy podkreślają, że wiedza teoretyczna jest do wykonywaniu zawodu potrzebna w minimalnych ilościach, dlatego radzę Ci już w czasie studiów, np. podczas wakacji załapać coś aby zdobyć doświadczenie.

Tomek.Z

Wysłany: 2010-06-13, 12:13   

Mam dylemat bo nie wiem co będzie lepsze - UE czy UWr i matematyka finansowa, ekonomiczna i ubezpieczeniowa albo zastosowania rachunku prawdopodobieństwa i statystyka... Zaznaczam, że bardzo lubię matematykę, ale nie ukrywam, że muszę mieć szansę na podjęcie dobrej i ciekawej pracy i nie wiem po których studiach te perspektywy będą większe. Możecie doradzić?

kapusniaczek

Wydział: NE
Wysłany: 2010-06-13, 14:38   

myślę, że to zależy od stanowiska. jeśli chciałbyś pracować w banku czy instytucji finansowej na stanowiskach związanych z obsługą klienta to myślę, że UE bo tutaj oprócz finansów nauczysz się też podstaw zarządzania, socjologii i paru innych rzeczy które czynią Cię bardziej wszechstronnym. jeśli chcesz być analitykiem który analizuje masę danych liczbowych to zdecydowanie Uniwerek Wrocławski bo tutaj masz konkretną, wąską wiedzę matematyczną.

Tomek.Z

Wysłany: 2010-06-13, 17:58   

A jeśli chodzi o możliwości awansu i rozwoju kto ma większe? Ludzie z obsługi klienta czy analitycy?

cdawid

Wysłany: 2010-06-14, 10:45   

analityk z UWr? wtf?
jak sie przyłożysz to na UE dostaniesz podstawy do tego by zdać certyfikat CFA a to Ci daje ogromne możliwości. ale to tylko na zifie. Jesli chodzi o obsługe klienta to jaki awans tam moze byc?

Tomek.Z

Wysłany: 2010-06-14, 15:00   

Cytat:
analityk z UWr? wtf?

Do pracy analityka ryzyka w departamencie ryzyka niezbędna jest wiedza matematyczna, a ewentualne braki w ekonomii można szybko nadrobić czym charakteryzują się absolwenci matematyki... To tylko taki przykład.

Cytat:
jak sie przyłożysz to na UE dostaniesz podstawy do tego by zdać certyfikat CFA

Być może ale i tak nie wykorzystam ich:

Cytat:
Opłaty wnoszone w pierwszym roku na rzecz CFA Insttute, łącznie z opłatą egzaminacyjną to 990 USD a w następnych latach to 600 USD.

Koszt kursu przygotowującego do trzech poziomów egzaminów to ok. dwudziestu kilku tysięcy zł.

http://www.karierawfinans...kategoria-opis/

Nie stać mnie na taką inwestycje i pewnie długo nie będzie po ukończeniu studiów...

Mógłbyś mi może napisać coś więcej o tym CFA? Kto może robić ten kurs? Tylko absolwenci UE czy po matematyce finansowej ubezpieczeniowej i ekonomicznej też mozna?

ulul 

Wysłany: 2010-06-18, 21:17   

To ja powiem coś o CFA :) Dla studentów Bachelor/Master Studies of Finance było w tym roku spore dofinansowanie egzaminów, sam kierunek też jest ułożony tak, by przygotować do zdawania. Na egzaminy może zapisać się każdy, także podczas studiów. Egzaminy są po angielsku, mają 3 etapy, a kolejne zdaje się w rocznych odstępach. Ten kto się zapisuje, dostaje za darmo (czy raczej za te tysiąc dolców ;) ) podręczniki do poszczególnych zagadnień. Są jeszcze ekstra kursy przygotowujące, to właśnie ich koszt krąży wokół 20 tysięcy. Ale wcale nie są one obowiązkowe i jak ktoś jest pracowity (ale to bardzo pracowity), to może sam się przygotować do zdawania. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o CFA, zajrzyj na stronę CFA Institute albo poszukaj forów ludzi, którzy przygotowują się do egzaminów (są też po polsku). Samą licencję nie tak łatwo dostać, bo oprócz zdania egzaminów trzeba pracować bodajże 5 lat w zawodzie analityka (pomijam rzeczy takie jak składki na rzecz instytutu).

Rzecz jest warta przemyślenia, bo goście z licencją CFA wyciskają spore pieniądze - tyle że w Polsce póki co pracodawcy podobno bardziej znają i cenią sobie tytuł Doradcy Inwestycyjnego (czy jak to się tam zwie).

Jeśli masz zacięcie analityczne i chcesz robić coś finansowego, rozejrzyj się też po politechnice - na jednej z matematyk jest specjalizacja "matematyka finansowa i ubezpieczeniowa". Ogólnie, tak jak mówiłeś, matematykę analityk musi mieć na wysokim poziomie, więc podejrzewam, że po kierunkach matematycznych może być łatwiej znaleźć taką pracę.

Tomek.Z

Wysłany: 2010-06-19, 18:16   

Cytat:
Jeśli masz zacięcie analityczne i chcesz robić coś finansowego, rozejrzyj się też po politechnice - na jednej z matematyk jest specjalizacja "matematyka finansowa i ubezpieczeniowa".

Na uniwersytecie też jest coś takiego (konkretnie zwie to się matematyka ekonomiczna i ubezpieczeniowa). I chyba wybiorę UWr bo można sobie wybierać zajęcia na które chce się uczęszczać (np. jeśli realizowałbym specjalnośc ekonomiczno-ubezpieczeniową to nic nie stałoby na przeszkodzie abym uczęszczał na wykład z informatyki, który może gdzieś kiedyś na jakiś praktykach bardzo mi się przydać), no i poza tym specjalności realizuje się już od 2-3 semestru, a nie na studiach magisterskich.

nastka 

Wysłany: 2010-06-19, 18:44   

tylko musisz zdawać sobie sprawę z tego, że matematyka na UWr jest bardzo na wysokim poziomie i ogólnie na pierwszych trzech semestrach realizujesz przedmioty obowiązkowe, które nie należą do łatwych. Jednym słowem trzeba trochę przysiąść, żeby zdać egzaminy, chociaż to tylko moje spostrzeżenia, ale iść warto, bo matematyka sama w sobie jest ciekawa, pozdrawiam

mexion 

Wysłany: 2010-06-21, 21:37   

co do matematyki na UWr
analiza, algebra na dzień dorby
z anala koło co tydzien jest (i wierzcie lub nie to jest świetny system nauki)
czy jest trudna czy nie to juz zalezy [lubisz bawic się całkami - go on] (moim zdaniem nie jest trudne - ale bez systematycznej nauki w styczniu raczej bedziesz juz "po studiach")

jezeli juz bys to chciala wybrac to zastanów sie nad Matematyką nad PPT (PWr) bo oprócz matmy dostaniesz inżyniera :D

Jamaika 

Wysłany: 2010-06-22, 10:27   

mexion napisał/a:

jezeli juz bys to chciala wybrac to zastanów sie nad Matematyką nad PPT (PWr) bo oprócz matmy dostaniesz inżyniera :D

Po matmie na PWr nie ma inżyniera, wystarczy tutaj sprawdzić

mexion 

Wysłany: 2010-06-22, 12:22   

fakt, zagalopowałam sie bo nie śledze tego
mea culpa :)

Tomek.Z

Wysłany: 2010-06-22, 22:18   

Cytat:
co do matematyki na UWr
analiza, algebra na dzień dorby
z anala koło co tydzien jest (i wierzcie lub nie to jest świetny system nauki)
czy jest trudna czy nie to juz zalezy [lubisz bawic się całkami - go on] (moim zdaniem nie jest trudne - ale bez systematycznej nauki w styczniu raczej bedziesz juz "po studiach

Jak już pisałem, matematykę lubię bardzo :) . Na pewno bardziej mi leży matematyka niż ogrom teorii do wyuczenia (która zazwyczaj w zderzeniu z rzeczywistością nie jest zbyt przydatna). No i uważam, że warto przejść przez ten pierwszy semestr aby potem nabyte umiejętności wykorzystać w ekonomii i finansach (np. na II semestrze można już wybierać takie przedmioty jak Wycena i analiza instrumentów finansowych I: instrumenty dłużne, z samego opisu wygląda to b. ciekawie).

Więc chyba jednak wybiorę matematykę...

[ Dodano: 2010-06-22, 23:19 ]
mexion, a Ty studiowałaś na UWr?

mexion 

Wysłany: 2010-06-22, 22:23   

ja nie ale mam kolegów i koleżanki na matmie czy informatyce wiec cos tam wiem

Odpowiedz do tematu