Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2007-11-01, 17:44 pytania ogólne...
Cześć jestem Gosia i jestem licealistką.
Zmierzam, już wkrótce ku maturze i studiach i chciałam was o kilka rzeczy spytać i sie poradzić.
1.Co muszę zdawać na maturze na podstawie i co na rozszerzeniu,żeby mieć dobry start na Ae ? Czy podstawa polskiego,rozszerzona matma i angielski,podstawa niemieckiego i podstawa geografi wystarczy i czy ta geografia jest konieczna?
2. O co chodzi w tych egzaminach wstępnych ?
jak to się mniej więcej odbywa i czy są bardzo trudne ?
3. Czy Ae we Wrocławiu jest dobrą uczelnią, czy lepiej startowac gdzie indziej? Bo po rozmowach z ludźmi jedni mówią ,że wrocławskia AE jest przeciętna i lepiej startowac na SGH w Wawie albo jakaś uczelnia w Krakowie ? Bo mnie osobiście ciągnie do Wrocławia... i ni ewiem kogo słcuhaać.
4.Czy studia na ekonomi (fib) są bardzo cięzkie ?
5. Czy kierunek bankowość ,albo handel zagraniczny to dobry kierunek ?
6.Jaka panuje atmosfera na uczelni ?
7.Czy Wrocław ogólnie jeśli chodzi o utrzymanie ejst drogi,łatwo tam o pracę ,cięzko ?
I co mi radzicie bo ogólnie jestem załamana,niezdecydowania i nie mogę znaleźć nikogo kto moze mnie trochę poinformować. Tak więc znalazłam wasze forum,poczytałam posty i wydajecie sie na tyle fajni,że może wy mi pomożecie?
Pozdrawiam serdecznie wsyztskich i z góry dziękuję za odpowiedzi
1. http://www.ae.wroc.pl/rekrutacja/
zalezy na jaki wydzial chcesz sie dostac dobrze zdana matma rozszerzona + angielski rozszerzony spokojnie wystarczy zeby dostac sie na kazdy wydzial (nie wiem jakie progi byly w tym roku, ale 2 lata temu bylo to cos kolo 140 pkt na ZI), na NE mozesz zamiast matmy miec geografie, a na IE chemie
2. nie ma zadnych egzaminow wstepnych, liczy sie to jak zdasz mature
3. ciezko mi to oceniac , jesli chcesz sie czegos nauczyc, to jesli sie troszke wysilisz to na pewno jest to mozliwe , SGH jest w sumie bardziej znana, ale nie mi oceniac, ktora lepsza
4. na ekonomii czyli? FiB (w zasadzie juz FiR) jest na ZiF i NE, z perspektywy studenta FiR na 2 roku ZiF, moge powiedziec, ze da rade zdawac
5. poczytaj i uznaj co ciebie bardziej interesuje
6. calkiem spoko
7. ceny mieszkan we wroclawiu ostatnio poszalaly, w tym roku to moglbym problem (jesli nie wybierasz akademika), reszta utrzymania to tak jak wszedzie, jesli chodzi o prace to pewnie znajdziesz, ale ja jako leniwy student nie probowalem jeszcze pracowac w trakcie studiow
_________________ All good things comes to those who wait
Wysłany: 2007-11-03, 16:48
oh dzięki ci xDD
bardzo optymistycznie widz epodchodzisz do życia ale to dobrze
a na odpowiedź pytania 2 jestem zaskoczona bo znalazłam w internecie informacje,ż e:
Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu
Wydzial: Gospodarki Narodowej
Specjalizacja: bankowość i ubezpieczenia; finanse przedsiębiorstw samorządowych
Typ studiów: dzienne magisterskie
Kryteria przyjęć: egzamin pisemny: matematyka, j. obcy
Adres: 53-345 Wrocław, Komandorska 118/120
Telefon, fax: (0-71)367-29-51
Adres WWW: http://www.ae.wroc.pl
źródło:http://www.wiw.pl/szkoly/studia.asp?id1=3&id2=3&m=78&i=w
Wydział: NE
Wysłany: 2007-11-12, 23:03
3: imho raczej przeciętna, Krk i Poznan nieco lepsze, SGH juz dystynktywnie lepsze, ale i nakład pracy znacznie wiekszy, poza tym panuje tam niemila atmosfera
6: laid back
_________________ Suicides carried off many, drink and the devil took care of the rest
Stevenson
Wydział: NE
Wysłany: 2007-12-24, 12:37
to ja się wypowiem jako studentka pierwszego roku
1. Tak jak napisano powyżej. Na NE zamiast matematyki możesz mieć geografię lub hisotrię. Ja zdawałam mat i geo, geo awaryjnie, gdyby matematyka mi źle poszła, ale poszła lepiej. Punktów miałam 141, w pierwszym rzucie przyjmowali od 157 ale dostałam się z listy rezerwowej. Jestem na Międzynarodowych Stosunkach Gospodarczych.
2. Pomijam.
3. Oczywiście najlepszą ;p nie no, trudno stwierdzić, bo nie studiuję na tamtych uczelniach. Na SGH cholernie ciężko jest się dostać, a i potem odbywa się wyścig szczurów. W tym roku żeby się dostać trzeba było zdać dwa języki (w tym jeden rozszerzony), matematykę + przedmiot dodatkowy (oba na rozsz.), po przeliczeniu trzeba było mniej więcej uzyskać 100% z matury z języka podstawowego i po 80% z pozostałych aha, obowiązkowo trzeba mieć zdany polski, na minimum 30%, ale trzeba. Ja wychodzę z założenia, że jak człowiek chce i się stara, to wcale nie musi SGH skończyć Oczywiście, nie twierdzę, że to jest jakaś beznadziejna uczelnia. Zdecydowanie jest to jedna z najlepszych placówek oświatowych w kraju, ale dla mnie studia to nie tylko nauka
4. Nie wiem dokładnie o co ci chodzi, ale jesli chodzi o FiR na NE to póki co mają takie przedmioty jak ja (na MSG), od półrocza mają matematykę, najlepiej zapytaj kogoś, kto jest na tym kierunku
5. Handel zagraniczny jest jedna ze specjalizacji którą wybiera się na MSG na którymś semestrze (już nie wiem teraz na ktorym bo każdy coś innego mi mówi). Więc również, pytaj starszych
6. Jestem na uczelni 3 miesiace i jestem zadowolona 100 razy bardziej, niz się spodziewałam Jak dla mnie atmosfera jest super. Krótko mówiąc, lubię tam przebywać, a inna sprawa to to, ze czasami nie chce się wstać na zajęcia
7. Zycie jak zycie, zależy jak się zakręcisz. Ja mieszkam w Przegubie (jeden z 2 akademików), ale znam osoby, które mieszkają obok AE w mieszkaniach i płacą mniej niż ja, ale znam i takie, które płaca prawie 2 razy więcej. Ja nie narzekam, starcza mi na godne życie, ale nie wiem, czy to co dostaje od rodziców, to dużo czy mało. Mi wystarcza. Zakupów nie robisz w sklepie przy rynku, bo sama siebie byś okradła, zawsze do jakiegoś supermarketu, prym wiedzie Biedronka, ale ma to do siebie, że im dłużej jesz ich produkty, tym mniej Ci smakują . Możesz sobie gotować sama, a możesz iśc do jednej ze stołówek, ceny sa jak dla mnie atrakcyjne, dlatego ja nie gotuję. Ceny alkoholu w lokalach sa zdecydowanie wyższe niż w moim rodzinnym miescie, ale z tym tez sobie można poradzić. Pracy jest za przeproszeniem w 3 dupy i troche, oczywiście zależy jakie masz aspiracje, jak chcesz sobie dorobić to idziesz do jakiegos centrum handlowego, roznosisz ulotki albo stoisz przy promocjach. A jak masz większe ambicje, to moze byc trudniej, bo generalnie na takie fajne stanowiska chca starszych studentów.
Ogólem ja polecam
_________________ czego nie pamiętam, tego nie było
Wysłany: 2008-02-04, 18:10
mam jeszcze takie pytanie czym się różni studiowanie FiR na Zif'ie od Fir'u na NE.
Bo tak czytam ofertę wydziałów i bankowość i ubezpieczenia są i tu i tu a jednak ciężej dostać się na Ne. Od czego to zależy i czym się różni bankowość i ubezpieczenia na NE od ZiF
Pozdrawiam serdecznie
3. Czy Ae we Wrocławiu jest dobrą uczelnią, czy lepiej startowac gdzie indziej? Bo po rozmowach z ludźmi jedni mówią ,że wrocławskia AE jest przeciętna i lepiej startowac na SGH w Wawie albo jakaś uczelnia w Krakowie ? Bo mnie osobiście ciągnie do Wrocławia... i ni ewiem kogo słcuhaać.
Poprzednicy wspominali, jakoby Kraków i Poznań miały lepsze Akademie Ekonomiczne... Ludziska, nie powtarzajcie głupot od kolegów z Krakowa i Poznania... Pozbądźcie się kompleksów ;-)...
Odnośnie rankingów... Dajcie sobie spokój z rankingami oceniającymi stan budynków, pomoc socjalną czy "Siłę kadry"
Bodajże jedynym naprawdę miarodajnym rankingiem jest ten z Newsweeka, który nie bierze pod uwagę wszystkich ww "głupot". Ktoś nie wierzy w billboard na uczelni odnośnie kształcenia managerów? Polecam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum