forum UE Wrocław

Wyszukiwarka pracowników UE Wrocław: GooglePrzeszukaj forum oraz stronę główną UE

Regulamin forum | Strona główna UE | Plan zajęć | ZF info | NE info | IE info
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
pytania ogólne...

Studiując na AE we Wrocławiu, jesteś:
zadowolony ze swojego wyboru
75%
 75%  [ 6 ]
żałujesz
25%
 25%  [ 2 ]
Głosowań: 8
Wszystkich Głosów: 8

Autor Wiadomość
margy 

Wydział: Nie jestem z UE
  Wysłany: 2007-11-01, 17:44   pytania ogólne...

Cześć jestem Gosia i jestem licealistką.
Zmierzam, już wkrótce ku maturze i studiach i chciałam was o kilka rzeczy spytać i sie poradzić.
1.Co muszę zdawać na maturze na podstawie i co na rozszerzeniu,żeby mieć dobry start na Ae ? Czy podstawa polskiego,rozszerzona matma i angielski,podstawa niemieckiego i podstawa geografi wystarczy i czy ta geografia jest konieczna?
2. O co chodzi w tych egzaminach wstępnych ?
jak to się mniej więcej odbywa i czy są bardzo trudne ?
3. Czy Ae we Wrocławiu jest dobrą uczelnią, czy lepiej startowac gdzie indziej? Bo po rozmowach z ludźmi jedni mówią ,że wrocławskia AE jest przeciętna i lepiej startowac na SGH w Wawie albo jakaś uczelnia w Krakowie ? Bo mnie osobiście ciągnie do Wrocławia... i ni ewiem :roll kogo słcuhaać.
4.Czy studia na ekonomi (fib) są bardzo cięzkie ?
5. Czy kierunek bankowość ,albo handel zagraniczny to dobry kierunek ?
6.Jaka panuje atmosfera na uczelni ?
7.Czy Wrocław ogólnie jeśli chodzi o utrzymanie ejst drogi,łatwo tam o pracę ,cięzko ?
I co mi radzicie bo ogólnie jestem załamana,niezdecydowania i nie mogę znaleźć nikogo kto moze mnie trochę poinformować. Tak więc znalazłam wasze forum,poczytałam posty i wydajecie sie na tyle fajni,że może wy mi pomożecie? :P
Pozdrawiam serdecznie wsyztskich i z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Hamer 

Wydział: ZF
Wysłany: 2007-11-03, 00:57   

1. http://www.ae.wroc.pl/rekrutacja/
zalezy na jaki wydzial chcesz sie dostac dobrze zdana matma rozszerzona + angielski rozszerzony spokojnie wystarczy zeby dostac sie na kazdy wydzial (nie wiem jakie progi byly w tym roku, ale 2 lata temu bylo to cos kolo 140 pkt na ZI), na NE mozesz zamiast matmy miec geografie, a na IE chemie
2. nie ma zadnych egzaminow wstepnych, liczy sie to jak zdasz mature
3. ciezko mi to oceniac :D , jesli chcesz sie czegos nauczyc, to jesli sie troszke wysilisz to na pewno jest to mozliwe ;) , SGH jest w sumie bardziej znana, ale nie mi oceniac, ktora lepsza
4. na ekonomii czyli? FiB (w zasadzie juz FiR) jest na ZiF i NE, z perspektywy studenta FiR na 2 roku ZiF, moge powiedziec, ze da rade zdawac :D
5. poczytaj i uznaj co ciebie bardziej interesuje
6. calkiem spoko :P
7. ceny mieszkan we wroclawiu ostatnio poszalaly, w tym roku to moglbym problem (jesli nie wybierasz akademika), reszta utrzymania to tak jak wszedzie, jesli chodzi o prace to pewnie znajdziesz, ale ja jako leniwy student nie probowalem jeszcze pracowac w trakcie studiow :D

margy 

Wysłany: 2007-11-03, 16:48   

oh dzięki ci xDD
bardzo optymistycznie widz epodchodzisz do życia ale to dobrze :)
a na odpowiedź pytania 2 jestem zaskoczona bo znalazłam w internecie informacje,ż e:
Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu

Wydzial: Gospodarki Narodowej
Specjalizacja: bankowość i ubezpieczenia; finanse przedsiębiorstw samorządowych
Typ studiów: dzienne magisterskie
Kryteria przyjęć: egzamin pisemny: matematyka, j. obcy
Adres: 53-345 Wrocław, Komandorska 118/120
Telefon, fax: (0-71)367-29-51
Adres WWW: http://www.ae.wroc.pl
źródło:http://www.wiw.pl/szkoly/studia.asp?id1=3&id2=3&m=78&i=w

ulul 

Wysłany: 2007-11-03, 17:35   

egzamin pisemny czyli wyniki pisemnej matury

bosejiu 

Wydział: NE
Wysłany: 2007-11-12, 23:03   

3: imho raczej przeciętna, Krk i Poznan nieco lepsze, SGH juz dystynktywnie lepsze, ale i nakład pracy znacznie wiekszy, poza tym panuje tam niemila atmosfera
6: laid back ;)

margy 

Wysłany: 2007-12-23, 17:52   

bosejiu napisał/a:
, Krk i Poznan nieco lepsze

dlaczego lepsze?
tzn, jak sie to przejawia ?:D :))

dziubowa 

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 2007-12-23, 18:05   

wyzej w rankingach

Martyna 

Wysłany: 2007-12-24, 12:37   

to ja się wypowiem jako studentka pierwszego roku :D

1. Tak jak napisano powyżej. Na NE zamiast matematyki możesz mieć geografię lub hisotrię. Ja zdawałam mat i geo, geo awaryjnie, gdyby matematyka mi źle poszła, ale poszła lepiej. Punktów miałam 141, w pierwszym rzucie przyjmowali od 157 :D ale dostałam się z listy rezerwowej. Jestem na Międzynarodowych Stosunkach Gospodarczych.

2. Pomijam.

3. Oczywiście najlepszą ;p nie no, trudno stwierdzić, bo nie studiuję na tamtych uczelniach. Na SGH cholernie ciężko jest się dostać, a i potem odbywa się wyścig szczurów. W tym roku żeby się dostać trzeba było zdać dwa języki (w tym jeden rozszerzony), matematykę + przedmiot dodatkowy (oba na rozsz.), po przeliczeniu trzeba było mniej więcej uzyskać 100% z matury z języka podstawowego i po 80% z pozostałych :D aha, obowiązkowo trzeba mieć zdany polski, na minimum 30%, ale trzeba. Ja wychodzę z założenia, że jak człowiek chce i się stara, to wcale nie musi SGH skończyć :) Oczywiście, nie twierdzę, że to jest jakaś beznadziejna uczelnia. Zdecydowanie jest to jedna z najlepszych placówek oświatowych w kraju, ale dla mnie studia to nie tylko nauka :)

4. Nie wiem dokładnie o co ci chodzi, ale jesli chodzi o FiR na NE to póki co mają takie przedmioty jak ja (na MSG), od półrocza mają matematykę, najlepiej zapytaj kogoś, kto jest na tym kierunku :)

5. Handel zagraniczny jest jedna ze specjalizacji którą wybiera się na MSG na którymś semestrze (już nie wiem teraz na ktorym bo każdy coś innego mi mówi). Więc również, pytaj starszych :)

6. Jestem na uczelni 3 miesiace i jestem zadowolona 100 razy bardziej, niz się spodziewałam :) Jak dla mnie atmosfera jest super. Krótko mówiąc, lubię tam przebywać, a inna sprawa to to, ze czasami nie chce się wstać na zajęcia :D

7. Zycie jak zycie, zależy jak się zakręcisz. Ja mieszkam w Przegubie (jeden z 2 akademików), ale znam osoby, które mieszkają obok AE w mieszkaniach i płacą mniej niż ja, ale znam i takie, które płaca prawie 2 razy więcej. Ja nie narzekam, starcza mi na godne życie, ale nie wiem, czy to co dostaje od rodziców, to dużo czy mało. Mi wystarcza. Zakupów nie robisz w sklepie przy rynku, bo sama siebie byś okradła, zawsze do jakiegoś supermarketu, prym wiedzie Biedronka, ale ma to do siebie, że im dłużej jesz ich produkty, tym mniej Ci smakują :D . Możesz sobie gotować sama, a możesz iśc do jednej ze stołówek, ceny sa jak dla mnie atrakcyjne, dlatego ja nie gotuję. Ceny alkoholu w lokalach sa zdecydowanie wyższe niż w moim rodzinnym miescie, ale z tym tez sobie można poradzić. Pracy jest za przeproszeniem w 3 dupy i troche, oczywiście zależy jakie masz aspiracje, jak chcesz sobie dorobić to idziesz do jakiegos centrum handlowego, roznosisz ulotki albo stoisz przy promocjach. A jak masz większe ambicje, to moze byc trudniej, bo generalnie na takie fajne stanowiska chca starszych studentów.

Ogólem ja polecam :D

margy 

Wysłany: 2008-02-04, 18:10   

mam jeszcze takie pytanie czym się różni studiowanie FiR na Zif'ie od Fir'u na NE.
Bo tak czytam ofertę wydziałów i bankowość i ubezpieczenia są i tu i tu a jednak ciężej dostać się na Ne. Od czego to zależy i czym się różni bankowość i ubezpieczenia na NE od ZiF :u :>
Pozdrawiam serdecznie :)

pico4 

Wysłany: 2008-02-06, 15:21   

margy napisał/a:
3. Czy Ae we Wrocławiu jest dobrą uczelnią, czy lepiej startowac gdzie indziej? Bo po rozmowach z ludźmi jedni mówią ,że wrocławskia AE jest przeciętna i lepiej startowac na SGH w Wawie albo jakaś uczelnia w Krakowie ? Bo mnie osobiście ciągnie do Wrocławia... i ni ewiem :roll kogo słcuhaać.

Poprzednicy wspominali, jakoby Kraków i Poznań miały lepsze Akademie Ekonomiczne... Ludziska, nie powtarzajcie głupot od kolegów z Krakowa i Poznania... Pozbądźcie się kompleksów ;-)...

Odnośnie rankingów... Dajcie sobie spokój z rankingami oceniającymi stan budynków, pomoc socjalną czy "Siłę kadry"

Bodajże jedynym naprawdę miarodajnym rankingiem jest ten z Newsweeka, który nie bierze pod uwagę wszystkich ww "głupot". Ktoś nie wierzy w billboard na uczelni odnośnie kształcenia managerów? Polecam

http://www.newsweek.pl/ra...konomiczne.html

http://www.newsweek.pl/ra...olnopolski.html

Hm? :katia

katia 

Wydział: IE
Wysłany: 2008-02-06, 15:23   

pico4, to są rankingi z 2006? :kolos

Zobacz mnie na GoldenLine

pico4 

Wysłany: 2008-02-06, 17:38   

http://www.newsweek.pl/ranking%5Fuczelni/ Z 2007

owca_praszka 

Wysłany: 2008-02-12, 19:45   

margy napisał/a:
mam jeszcze takie pytanie czym się różni studiowanie FiR na Zif'ie od Fir'u na NE.

wie ktos moze, bo tez mnie to zainteresowało :kolos

mkr 

Wydział: Absolwent UE
Wysłany: 2008-02-12, 22:17   

na NE jest więcej zajęć z przedmiotów takich... hm... opisowych ? jak Historia myśli ekonomicznej, geografia, itd. tyle z różnic, o których wiem :)

SLimiX 

Wysłany: 2008-02-13, 12:57   

Na ZiF masz dużo więcej przedmiotów ścisłych. Na NE więcej się teoretyzuje. ;-)

Odpowiedz do tematu