Wydział: Nie jestem z UE
Wysłany: 2011-02-22, 21:53 Wybór kierunku
Hej!
Jestem tegoroczną maturzystką (rocznik '92) i mam problem z wyborem kierunku na UE. Do maturki zostało mniej niż trzy miesiące, więc trzeba zacząć się rozglądać na co w październiku pójść.
Od starszych dowiedziałam się jedynie, że Wydział ZIF jest konkretny, bo mają bardziej ścisłe przedmioty i mniej humanów, za którymi średnio przepadam.
Co do mojego celu studiowania, to głównie myślę nad zarządzaniem projektami jeśli chodzi o studia ekonomiczne, czyli że kierunek Zarządzanie na ZIF-ie byłby lepszy od tego na NE, tak? A co powiecie o innych kierunkach na tych dwóch wydziałach?
W szczególności interesowałyby mnie następujące rzeczy:
FINANSE I RACHUNKOWOŚĆ (ZIF i NE)
ZARZĄDZANIE (ZIF i NE)
EKONOMIA (NE)
Aha, i czy dostanę się na ww. kierunki jak będę zdawała matematykę rozszerzoną + WOS rozszerzony, ale angielski podstawowy? Z próbnych wyniki: matma 64%, WOS 77%, angielski to wiadomo, że powyżej 90% nie sztuka złapać.
Wysłany: 2011-02-23, 23:48
studentue napisał/a:
Mimo wielu wad, polecam FiR na ZIF. Drugi raz też dokonałbym tego wyboru.
W sumie wypisałam FIR trochę jako drugi wybór na ZIFie.
A jakie wady ma ten kierunek, skoro o nich wspomniałeś? Czy FIR generalnie jest lepszy od Zarządzania, jeśli chodzi o późniejszą pracę czy raczej nie ma co porównywać tych obu kierunków?
Teraz to waham się w obrębie ZIFu, bo codziennie czytam starsze opinie o WNE i wszyscy mówią, że tam to taka zabawa z humanami jest przeważnie.
Ja mogę wypowiedzieć się o Informatyce i Ekonometrii na ZIF: fajnie było i szkoda, że się już skończyło. A teraz smutny los mnie czeka w pracy
Dużo matematyki i statystyki.
Ogólnie, to dużo liczenia a mało pisania referatów itp.
_________________ Develop your eccentricities while you are young. That way, when you get old, people won't think you're going gaga. /David Ogilvy/
Mimo wielu wad, polecam FiR na ZIF. Drugi raz też dokonałbym tego wyboru.
W sumie wypisałam FIR trochę jako drugi wybór na ZIFie.
A jakie wady ma ten kierunek, skoro o nich wspomniałeś? Czy FIR generalnie jest lepszy od Zarządzania, jeśli chodzi o późniejszą pracę czy raczej nie ma co porównywać tych obu kierunków?
Wiadomo, że system szkolnictwa wyższego jest kiepski. Główną wadą jest to, że jest sporo nieprzydatnych przedmiotów, które trzeba zaliczyć. Ale i tak mam wrażenie, że jest ich zdecydowanie mniej niż na NE czy na zarządzaniu na ZIF. Nie wypowiadam się o IiE na ZIF, bo nie znam realiów. Jest też trochę niekompetentnych prowadzących, co sprawia, że nawet ciekawy z założenia przedmiot może stać się nieciekawy. Zresztą zobacz sobie na planie zajęć jakie są przedmioty. Jak dla mnie większość przedmiotów na zarządzaniu jest o tym samym, czyli o niczym. (Ja tam nie studiuję więc nie wiem jak do końca to wygląda).
KatyPerry napisał/a:
studentue trudna jest informatyka na FiR na Zifie ?
Patrz wyżej. To jest jeden z tych przedmiotów, które są niepotrzebne, bo nic ciekawego się na nich nie dowiemy. A z zaliczeniem nie ma problemów. Jak prowadzący się nie zmienił od moich czasów, to wszyscy mają 3 albo 3,5, klucza oceniania nie znam.
Sam jestem z "humana" i bardziej zależy mi, bym dostał się na zarządzanie albo FiR na ZIF. Jeśli wszystko pójdzie dobrze, może się spotkamy i dalej będziesz musiała się męczyć z "humanem"
Wysłany: 2011-02-25, 18:50
A gdzie można znaleźć "siatki punktowe" albo jakiś katalog przedmiotów, które będzie się miało na pierwszym roku i generalnie w późniejszych latach też?
Fajnie jakby było dla wszystkich kierunków, bo planu zajęć na stronie UE nie mogę zrozumieć za bardzo.
FiR na ZIF:
FIL Filozofia
FIN Finanse
MAT Matematyka
P Psychologia
PSP Polityka społeczna
RA Rachunkowość
SC Socjologia
Zarządzanie na ZIF:
FIL Filozofia
MIK Mikroekonomia
NO Nauka o organizacji
P Psychologia
PSP Polityka społeczna
SC Socjologia
ZOR Zachowania organizacyjne
Ekonomia NE:
ESSE Ewolucja systemów społeczno-ekonomicznych
GR Gospodarka regionalna
MA Marketing
MAT Matematyka
MIK Mikroekonomia
PMA Podstawy makroekonomii
PSP Polityka społeczna
RA Rachunkowość
FiR na NE:
IEU Integracja Europejska
MAT Matematyka
MIK Mikroekonomia
POF Podstawy finansów
PORA Podstawy rachunkowości
PSP Polityka społeczna
Zarządzanie na NE:
FIN Finanse
MIK Mikroekonomia
POM Podstawy marketingu
PSP Polityka społeczna
ZOR Zachowania organizacyjne
Zś Zarządzanie środowiskiem
Wydział: NE
Wysłany: 2011-02-27, 14:28
a ja malo oyginalnie bede polecał własny kierunek czyli Ekonomie na NE, chociazby dlatego ze jest to w miare nowy kierunek i malo osob posiada dyplom z napisem Analityk rynku czy Gospodarka publiczna(takie sa miedzy innymi specjalnosci)
Wysłany: 2011-02-27, 16:14
Nie mogę się w tym połapać. Chcę iść na FiR. Patrzę pod kątem przyszłej pracy. Jak uważacie, kogo wybierze pracodawca przed którym stanie absolwent ZIF i absolwent NE ? Czy to ma jakies znaczenie, gdzie skończę FiR
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum